2008. július 30. 07:34

Az ingatlant tartják a magyarok aze gyik legmegbízhatóbb befektetésnek, mégis kevesen teszik pénzüket ingatlanalapokba.

Ingatlanügynökségek szerint ha valaki a tervezőasztalról vásárol, akkor az átadásig hátralevő mintegy két évben átlagosan 10-40 százalékkal nőhet a lakás értéke. Ha az elkészült lakást bérbe adjuk, akkor évente az értékének mintegy 5 százalékát kapjuk vissza bérleti díjként. Ezzel párhuzamosan nagyjából tíz év alatt megkétszereződhet egy jó minőségű, jó helyen épült lakás értéke.

A legtöbb magyar csak megérzés alapján fekteti be pénzét, a befektetési tudatosságunk még mindig az Unió átlaga alatt van. Felmérések azt mutatják, hogy a lakosság harmadának van megtakarított pénze, de legtöbben még mindig a bankbetétre esküsznek. A magyarok nem rendelkeznek elég információval arról, milyen egyéb befektetési lehetőségek vannak, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyéb formák még nem terjedtek el.

Az állampapírok mellett az ingatlant tartják a legmegbízhatóbb befektetési formának a magyarok. A lakossági megtakarításokból mintegy 3 százalékban részesednek az ingatlanalapok, de ez várhatóan nőni fog a jövőben - olvasható az Európa Ingatlanbefektetési Alap beruházásában megvalósuló lakópark közleményében.