3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kismértékben, 0,4 százalékkal emelkedett az Ecostat ingatlanpiaci előrejelzése a második negyedévben, de még így is 1,5 százalékkal marad el a tavalyi év hasonló időszakától - olvasható a cég ma kiadott ingatlanbarométerében.

A magyarországi ingatlanpiacon az Ecostat szakemberei stagnáló lakásépítési kedvre és kismértékben emelekdő lakossági beruházásokra számítanak a közeljövőben. Az ingatlanpiaci nszereplők aktivitása továbbra is alacsony, ennek mértéke alig változott az elmúlt három évben.

Az első negyedévi 45,6 százalékról 46 százalékra emelkedett az Ecostat Ingatlanbarométerének értéke a második negyedévben. Ez a kismértékű emelkedés lényegében az ingatlanpiac stagnálását jelzi. A piaci szereplők várakozásai vegyesen alakultak a legutóbbi negyedévben, legpesszimistábban az ingatlan-beruházók, akik visszaeső beruházási kedvre számítanak a következő hat hónapban.

A külföldi befektetők minden szereplőnél a beruházási kedv csökkenését várják, különösen a lakossági építkezések visszaesésére számítanak. A beruházók relatív többsége csaknem minden ingatlantípusnál visszaesést vagy stagnálást prognosztizál, kivételt jelentenek továbbra is a bevásárlóközpontok és a mezőgazdasági építmények, ahol a beruházói optimizmus folytatódik.

Az ingatlan-forgalmazó vállalkozások az év első negyedévében kismértékű forgalomcsökkenést vártak, az év második negyedévében viszont már jelentősebb mértékű, mintegy 5,5 százalékpontos növekedést prognosztizálnak az elkövetkező fél évre. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy az ingatlanpiac forgalma élénkülhet a következő időszakban.

A lakosság ingatlanpiaci konjunktúra-indexe 2008 első negyedévében az ingatlanpiaci szereplők közül a legszerényebb mértékben (1,1%-kal) növekedett, e szerény növekedés folytatódik tovább, és 0,6 százalékpontos emelkedéssel a mostani érték 52,3 százalék. E kisarányú növekedés magyarázata, hogy a következő fél évben a lakosság még mindig nem kezd jelentős ingatlanvásárlásba, kiadásaik között az ingatlanvásárlás, vagy ezek felújítása a harmadik helyen szerepel.

Az ingatlanpiac szereplői 2008. évre az Ecostat által előre jelzett (6,5%) inflációnál magasabb 6,9-10,2 százalékos árnövekedést prognosztizálnak. Legmagasabb áremelkedést továbbra is az építőanyag-áraknál (10,2%), az építési-szerelési tevékenységek árainál (9,1%) és a tervezési díjaknál (7,7%) várnak. A fentiektől nem jelentős mértékben marad el a munkaerő-költségek (7,5%) és a telkek (6,9%) árának emelkedése.

Az idei évre várható tendenciák áttekintéséből az derül ki, hogy az új lakások piacán jelentős a kínálat, általában hosszú ideig tart értékesíteni a lakásokat. A nehéz értékesítés miatt a beruházók gyakran jelentős kedvezményeket adnak az új lakások árából, az árak egyébként is egyre inkább alku tárgyává válnak.

A használt lakások piacán az Ecostat szakemberei arra számítanak, hogy a budai és pesti zöldövezetekben nő majd meg az igény a lakások iránt, a kevésbé korszerű, magas közös költségű lakótelepi lakások értékesítése viszont továbbra is nehéz lesz. Folytatódhat az a tendencia, hogy csökken a garzonlakások iránti kereslet, ezért ezeknek értékesítési ideje is megnő.

Az új építésű lakások továbbra is az inflációnál nagyobb mértékben drágulhatnak, a rossz fekvésű, korszerűtleg lakótelepi lakások ára viszont nem valószínű, hoyg emelkedni fog, sőt kismértékben csökkenhet is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!