2015. december 18. 19:09

Noha az idei év elején már jóval visszafogottabbak voltak az elemzők, azt keveseknek sikerült előre jelezni, hogy az év végére az 1000 dolláros szinthez közelít majd az arany.

Két évvel ezelőtt az elemzők még egymásra licitáltak, hogy milyen magas lehet majd az arany árfolyama. A nemesfém a legnagyobb optimizmus idején „természetesen” megtorpant, és a tavalyi évet már komoly lejtmenet jellemezte. 2014 végén 1200 dollár körüli szinten zárt az unciánkénti árfolyam, és a szakértők többsége már azt valószínűsítette, hogy innen már nincs nagyon lefele. A sárga fém az év első hónapjában "hallgatott" is az elemzőkre, és 1300 dollárig szökött fel az árfolyama. Ez a szint azonban az éves rekordot is jelentette, innen ugyanis már csak lefele vezetett a kurzus útja.

Az év további részében hullámhegyek és völgyek tarkították az árfolyam útját. A nyár derekán elérte az 1100 dolláros szintet, onnan viszont október közepére majd 10 százalékot tudott erősödni. Az elmúlt két hónap azonban folyamatos gyengülést hozott, csütörtökön az árfolyam hatéves mélypontra került, 1050 dollár alatt is járt. Mindez azt jelenti, hogy éves összevetésben a nemesfém 11 százalékot veszített értékéből.

Az arany árfolyamának mozgása 2015-ben


A kamatemelés és az erős dollár ráadásul nem segít az esetleges árfolyam emelkedésben sem, hiszen a nemesfémbe feketetett pénz nem kamatozik, és – az esetleges áremelkedésen kívül - semmilyen hozammal nem kecsegtet.

Az elemzők azt is megemlítik, hogy az arany akkor lehet jó befektetés, ha az emberek a meglóduló inflációtól tartanak, a rekordalacsony olajár, és a fejlődő gazdaságok növekedésének erőteljes lassulása viszont éppen ezzel ellentétes folyamatokat indukál.

Legendás autók kerültek kalapács alá


Nem véletlen, hogy a korábban még egész mást előrejelző szakértők most további esést, vagy legfeljebb stagnálást várnak. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport előrejelzése szerint például az arany ára 2016 elején 950 dollárra esik. A svájci Julius Bär bankház pedig azt prognosztizálja, hogy az ár jövőre nem mozdul ki az 1000-1100 dolláros sávból.

A fém unciáját (31,104 gramm) pénteken kora délután a csütörtöki mélypontnál bő 10 dollárral magasabban, 1060 dollár körül jegyezték a tőzsdéken.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.