TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. április 28. 12:09

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, mely a vártnak megfelelően 25 bázisponttal, 8,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Az elemzők nagy része erre a lépésre számított, bár megoszlottak a vélemények a 25 bázispontos emelés és a kamat szintentartása mellett. A szakemberek többsége szerint az inflációs célok miatt volt szükség az újabb kamatemelésre, Samu János, a Concorde elemzője délelőtt az Mfornak úgy nyilatkozott, hogy ha a Monetáris Tanács fenn akarja tartani a hitelességét, akkor emelnie kell.

Legutóbb március végén 50 bázisponttal nőtt az alapkamat, akkor az inflációs kockázatok mellett a belpolitikai bizonytalanság is közrejátszott a döntésben. Azóta viszont javult a helyzet, megfékeződtek az állampapír-hozamok, erősödött a forint és javultak a fundamentumok.

"Biztos többség szavazott az alapkamat 25 bázispontos emelése mellett, a Monetáris Tanács ülésén a másik javaslat a kamattartásról szólt" - nyilakozta Simor András, a jegybank elnöke a döntést követő sajtótájékoztatón. A szakember hozzátette: az újabb emelésre azért volt szükség, hogy a 3 százalékos inflációs cél, melyet 2009-re meghatároztak ne kerüljön veszélybe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.