2008. április 28. 12:09

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, mely a vártnak megfelelően 25 bázisponttal, 8,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Az elemzők nagy része erre a lépésre számított, bár megoszlottak a vélemények a 25 bázispontos emelés és a kamat szintentartása mellett. A szakemberek többsége szerint az inflációs célok miatt volt szükség az újabb kamatemelésre, Samu János, a Concorde elemzője délelőtt az Mfornak úgy nyilatkozott, hogy ha a Monetáris Tanács fenn akarja tartani a hitelességét, akkor emelnie kell.

Legutóbb március végén 50 bázisponttal nőtt az alapkamat, akkor az inflációs kockázatok mellett a belpolitikai bizonytalanság is közrejátszott a döntésben. Azóta viszont javult a helyzet, megfékeződtek az állampapír-hozamok, erősödött a forint és javultak a fundamentumok.

"Biztos többség szavazott az alapkamat 25 bázispontos emelése mellett, a Monetáris Tanács ülésén a másik javaslat a kamattartásról szólt" - nyilakozta Simor András, a jegybank elnöke a döntést követő sajtótájékoztatón. A szakember hozzátette: az újabb emelésre azért volt szükség, hogy a 3 százalékos inflációs cél, melyet 2009-re meghatároztak ne kerüljön veszélybe.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.