<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A nyugdíjpénztárak teljesítményét hosszú távon érdemes vizsgálni; az első félévi hozamadatok nem attraktívak, a pénztárak azonban az elmúlt évek átlagában reálhozamot értek el, tehát hosszú távon szemlélve nem csak megőrizték, hanem gyarapították is a pénztártagok vagyonát - hangsúlyozták a Stabilitás Pénztárszövetség keddi sajtóbeszélgetésén az ágazat képviselői.

A pénztárak az elmúlt években tudatosan törekedtek az alternatív befektetési lehetőségek intenzívebb kihasználására, felvállalva az ezzel járó nagyobb kockázatot, ami hosszabb távon magasabb hozam elérését teszi lehetővé. A magánnyugdíjpénztárak számára az idén lehetővé vált, a jövő évtől pedig kötelező lesz a választható portfólió bevezetése: az öt éven belül nyugdíjba menőknek a legfeljebb tíz százalékos részvényarányt tartalmazó "klasszikus" portfólió, akiknek a nyugdíjazásig 15 évnél kevesebb van hátra, a 10-40 százalék közötti részvényarányú "kiegyensúlyozott" csomag, a fiataloknak pedig a negyven százalék feletti részvényarányú "növekedési" portfólió ajánlott.

Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke emlékeztetett: a nyugdíjreform célja a kockázatok megosztása volt. A tb nyugdíj attól függ, hogy milyen az ország helyzete; a magánkassza azonban külföldön is befektethet, így megosztja a kockázatokat. Az elmúlt tíz évi reálhozam (átlagosan évi 3 százalék) a szakértő értékelése szerint nagyon sovány a várakozásokhoz képest. A nyugdíjkasszák története szerinte most kezdődik a választható portfólió bevezetésével; most van esély arra, hogy diverzifikált portfóliók alakuljanak ki és a magyarországi kitettség csökkenjen - jelentette ki.

Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke elmondta: a portfóliók átrendeződése azt eredményezte, hogy a korábbi szintekhez képest megnőtt a részvény- és devizakitettség, csökkent az alacsony kockázatú eszközök súlya. Ennek hatása, hogy gyakoribbá válnak a hozamingadozások mind negatív, mind pozitív irányban. Az árfolyamingadozás azonban a befektetési időtáv növekedésével fokozatosan csökken.

A nyugdíjpénztári hozamokat megfelelő időtávon érdemes mérni - hangsúlyozta Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Rámutatott: a dinamikus portfóliók hosszú távon sokkal jobban teljesítenek, mint a konzervatívak, s azoknak, akik ezeken most rövid távú veszteséget szenvedtek el, még több évtizedes befektetési periódusuk van.

Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára szerint a jelenlegi tőkepiaci körülmények között nem volt olyan befektetési stratégia, eszközkategória, vagy portfólió-kezelési mód, amely teljesen kivédhette volna a negatív tőkepiaci változások hatását, a veszteségeket rövidtávon csak optimalizálni lehetett.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.