<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Oroszország, a világ második legnagyobb búza exportőre, július elsejével feloldja a tavaly augusztusban bevezetett exporttilalmat. Az OTP Alapkezelő szerint azonban ez sem fogja enyhíteni az amerikai és az európai piacokon mutatkozó hiányt, így az élelmiszerárak hosszútávon tovább emelkedhetnek.

A világ vezető gabona kereskedő országait tömörítő International Grains Council májusi előrejelzése szerint a világ idei búzatermése elmarad a 669 millió tonnás szükséglettől, ami az árak emelkedéséhez vezethet. Habár az egyik legnagyobb termelő, Oroszország feloldja a tavaly augusztusban bevezetett export tilalmat, ez várhatóan nem lesz elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a rossz európai és egyesült államokbeli termés okozta hiányt.

"A jelenlegi árfolyam visszaesés kiváló alkalom lehet arra, hogy a megtakarítók vásároljanak az árupiacokon, amelyek a demográfiai trendek, időjárási változások miatt további erőteljes növekedés előtt állhatnak. Hosszú távon a népességnövekedés és a korlátos termőföldterületek, így a kínálat szűkössége és a kereslet bővülése vonzóvá teszi az árupiacokat." – vélekedik Gáti László az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója.

mfor.hu