5p

A vártnál kicsivel kedvezőbb első negyedéves számokat tett közzé kedd hajnalban a legnagyobb hazai kereskedelmi bank, mely már most teljes egészében elkönyvelte az idei évre fizetendő bankadót. Az egyszeri tételek nélkül minimális változás volt az egy évvel korábbihoz képest a profitot illetően.

Az OTP konszolidált adózás utáni eredménye az első negyedévben 12,8 milliárd forintot tett ki, ami 66 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és szinte hajszálra megegyezett a KBC Equitas elemzőinek előzetes becslésével. Mivel az első negyedévet számos egyszeri tétel terhelte, ezért érdemesebb az ezektől megtisztított eredményt kiemelni. Ezen a soron 43,8 milliárd forintos profitot mutatott ki a bank, ami 1 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel ezelőttihez képest, vagyis gyakorlatilag változatlan volt.

Az egyszeri tételek összesen 30,9 milliárd forintot tettek ki, ebből a legnagyobb részt a bankadó jelentette, melyet a tavalyival ellentétben most nem negyedévről negyedévre számol el a bank, hanem az év elején egyösszegben "különítette el". Emellett 1,8 milliárd forintos veszteséget okozott még az első negyedévben a devizahitelek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztése, így a tavalyi negyedik negyedévvel együtt összesen 33,4 milliárdos volt a bukó ezen. Márciusban az OTP még 33,6 milliárdos teljes veszteséggel számolt, vagyis egy picit még sikerült leszorítani abból.

A portfólió romlása miatt a céltartalék változatlanul magasnak mondható, átértékelődés nélkül az első negyedéves kockázati költség 57,2 milliárd forint volt, ami 3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, viszont 13 százalékkal elmarad a tavalyi negyedik negyedév adatától. A 90 napon túli késedelmes hitelek aránya csoportszinten 17,4 százalékra emelkedett a tavaly év végi 16,6 százalékról, a romlás némileg gyorsult. Ebben szerepe lehet a végtörlesztés sokat emlegetett negatív hatásának, hiszen jórészt azok tudtak egyösszegben törleszteni, akik egyébként is rendben fizették hitelüket. Ezt a feltevést támasztják alá a számok is: a bank magyarországi tevékenységéhez kapcsolódóan 13,6 százalékról 14,6 százalékra nőtt a 90 napon túli nemteljesítő hitelek aránya, a végtörlesztés hatása nélkül csak fele ekkora lett volna a romlás üteme. A portfólión belül a legnagyobb mértékben a lakossági jelzáloghitelek minősége romlott, ezt követték a fogyasztási hitelek, míg a vállalati szegmensben javulást könyvelhetett el a bank.Az önkormányzati hitelek minőségében jelentős javulást hozott az, hogy a tavalyi negyedik negyedévben a megyei önkormányzatok adósságát az állam átvállalta. Összességében a magyarországi portfólióban 14,6 százalékos volt a 90 napon túli késedelmes hitelek részaránya.

"A 90 napon túl késedelmes állományok a legjelentősebb mértékben a magyar és a bolgár bankoknál nőttek, de az orosz, az ukrán és a román leánybankoknál is emelkedtek. Az első negyedéves adatok alapján egyelőre nem látszik a konszolidált portfólió romlásának érdemi lassulása. A problémás hitelképződés terén az első negyedévben bekövetkezett gyorsulás alapján a menedzsment növekvő kockázatokat lát az éves konszolidált kockázati költségek 2012-re várt csökkenésével kapcsolatban" - olvasható a gyorsjelentésben.

A bankcsoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója az előző negyedévi 17,3 százalékról 17,2 százalékra változott, az elsődleges tőkemutató (Tier1 ráta) nagysága 0,4 százalékponttal 13,7 százalékra nőtt. Az OTP Bank egyedi tőkemegfelelési mutatója 2012 március végén 18,9 százalék volt, ami negyedéves összevetésben 1 százalékpontos javulás. A tárgyidőszakban a bankcsoporton belül a montenegrói és román leánybank részesült 11 millió euró, illetve 140 millió lej tőkeemelésben.

A konszolidált korrigált adózott eredményen belül tovább nőtt a külföldi leánybankok részesedése: az előző negyedévi 32 százalékkal szemben 2012 első negyedévében 42 százalékkal részesedtek a csoport eredményéből, a megtermelt időszaki 18,5 milliárd forintos külföldi profit döntően az orosz (11,3 milliárd forint) és a bolgár (9,9 milliárd forint) leánybankokhoz köthető.

Az OTP Magyarországon 24,3 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el az első negyedévben, ez 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől és 7 százalékkal meghaladta a tavalyi negyedik negyedév adatát. A második legjobb eredmény az orosz leánybank nevéhez fűződik, melynek már említett 11,3 milliárdos profitja 46 százalékos javulást jelentett tavalyhoz képest, viszont 25 százalékkal elmaradt az előző negyedévtől. Jelentős volt a javulás a bolgár banknál, mely egy év alatt majdnem megduplázta adózott eredményét.

Enyhén nyereséges volt a horvát, a szlovák és a montenegrói leánybank, Ukrajnában és Romániában viszont veszteséges volt a helyi OTP-érdekeltség. Utóbbiak közül főleg az ukrán 2,6 milliárd forintos mínusz fájhatott a banknak.

A külföldi leánybankok közül továbbra is Szerbiában a legrosszabb az OTP hitelportfóliója, ott 57,7 százalék a 90 napon túli késedelem aránya. Jelentősnek mondható ez az arány Montenegróban, ahol 36,8 százalék, illetve Ukrajnában, ahol 31,3 százalék.

Az eredményekkel kapcsolatban reggel 9 órakor sajtótájékoztatót tart Bencsik László vezérigazgató-helyettes, melyről az mfor.hu is tudósít.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!