<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A 150 milliárdos cél elérhetőnek tűnik, de a portfólió minőségének alakulása nehezen határozható meg pontosan. A menedzsment nem a rövidtávú profitmaximálásra törekszik, az év végén megpróbálnak minél több céltartalékot képezni a jövő évre, ezért kicsivel akár el is térhet a 150 milliárdtól - vélekedik a menedzsment.

Lényegében az első két negyedévhez hasonló jó pénzügyi teljesítmény, erős jövedelmezőség jellemezte a negyedévet. A válságban a stabilitás, tőkeerősség a legfontosabb, ebben is jól teljesít az OTP. Az ügyfelek is a stabilitást, megbízhatóságot értékelhetik, ez az egész ország szempontjából megnyugtató. A jelenlegi likviditásból minden külső adósságot vissza tudnának fizetni 2015-ig - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A vártnál jobb eredmény egy a tavalyi évről áthozott adópajzsnak köszönhető: a jelentős goodwill leírás miatt adódott egy jogszabályi lehetőség, ezt használta ki a bank. A magyar számviteli szabályok szerint négy éven keresztül egyenlő részletekben építhetik be, az IFRS-szabályok szerint pedig egyszeri tételként jelent meg.

"A negyedik negyedév eredményét a céltartalékolás mértéke fogja meghatározni, ez pedig attól is függ majd, mennyire romlik a portfólió" - jelezte Bencsik László. Pontos számot nem kívánt mondani, azonban azt elmondta, hogy ha semmi váratlan esemény nem történik, akkor elérhetőnek látszik a 150 milliárd forint "Ebből nem fogunk presztízskérdést csinálni, fontosabb lesz, hogy a jövő évet minél több tartalékkal tudjuk kezdeni" - tette hozzá.

A bank hitelportfóliója tovább romlott, a harmadik negyedév végén 8,9 százalék volt a 90 napon túli késedelmes fizetések aránya a második negyedéves 7,4 százalék után.

Bencsik László azt emelte ki, hogy negyedév/negyedév alapon már enyhülő mértékben romlott a portfólió. A hazai hitelek minősége javult, ami elsősorban a forint erősödésének volt köszönhető.

A hitelállomány növekedésére csoportszinten a jövő év második felében számít a bank, ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, ezzel együtt a portfólió is javulásnak indulhat - vélekedik a menedzsment.

A legjelentősebb romlás Ukrajnában volt, a harmadik negyedévben a vállalati portfólióban jelentkeztek problémák, de erre fel volt készülve a bank menedzsmentje - vázolta fel Bencsik László. Keleti szomszédunknál az első negyedévben a lakossági hitelesek kerültek főleg bajba, a második negyedév egyfajta átmenet volt, most pedig a vállalati portfólió romlott.

A második negyedév végi 11,2 százalékról 19,4 százalékra ugrott az ukrán késedelmes hitelek aránya, azaz kishíján megduplázódott. A hitelek átstrukturálása is leginkább Ukrajnában volt jellemző az év első kilenc hónapjában, de ez főleg az első negyedévre volt jellemző. A harmadik negyedévben viszonylag kis mértékben folytatódott. Hasonló programot kezdtek Magyarországon és Bulgáriában is.

"Nehéz megítélni, mi fog történni Ukrajnában, jelenleg a legfontosabb, hogy választások lesznek januárban, a kampány pedig semmiképp nem tesz jót a gazdaságnak" - emelte ki a bank vezérigazgató-helyettese. Szerinte a választásokig nem is várható érdemi változás, utána viszont egy elég gyors konszolidáció indulhat el.

"A következő egy-két negyedévben nem számítunk hasonló mértékű portfólióromlásra Ukrajnában sem" - emelte ki a bank vezérigazgató-helyettese.

Adott esetben elképzelhető tőkeemelés az ukrán leánybanknál, ez nagyjából 30 millió eurós lehet - hangzott el a tájékoztatón.


Oroszországban nem lát problémákat a portfólió minősége szempontjából a bank menedzsmentje. Stabilizálódott, kismértékben javult a késedelmes hitelek aránya. Az orosz gazdaság egyértelműen fejlődik és a válságból való gyors kilábalás jeleit mutatja az OTP tapasztalatai szerint. Július óta például jelentősen nőtt az áruhitelek állománya.

Azt Bencsik László is elismerte, hogy a bank likviditási tartaléka jóval több az indokoltnál. "Ez egyik szempontból elveszett pénz, hiszen nem hitelezzük ki, azonban ebben nem segít, hogy visszaesett a hitelezés iránti kereslet" - vázolta fel a vezérigazgató-helyettes.