5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számszerűsíthető változásokat generált a vevők lakásvásárlási szokásaiban a hitelfelvételi lehetőségek drasztikus szigorítása a 2008-as év utolsó két hónapjában, állapítja meg elemzésében az Otthon Centrum. A vevők az olcsóbb lakásokat veszik, ugyanakkor a lakóingatlanok mérete nem csökkent, aminek egyik magyarázata az alkupozíció erősödése. A szakértők már 2008 októberében, a hitelválság begyűrűzésekor felvetették, hogy a válság egyik legszembetűnőbb – bár nem azonnal érvényesülő – hatása az olcsóbb lakások arányának növekedése lehet a volumenében visszaeső keresleten belül.

Tavaly októberben szó szerint napok alatt zajlott le a bankoknál az addig legkedvezőbb feltételekkel felvehető CHF-alapú hitelezés megszűntetése, illetve egységesen a lakáshitelek kamatainak drasztikus emelkedése. A lakásigények megváltozása ugyanakkor nem következik be egyik napról a másikra, a lakáshitelezési szigorítások és a törlesztőrészletek emelkedésének hosszabb időre kiható következményei vannak, hiszen az ingatlanvásárlás több hónapos vagy akár éves folyamat.

2008 utolsó két hónapjában háromféle vevői csoport volt jelen a 2007 hasonló időszakához képest közel felére zsugorodó piacon: tőzsdei és egyéb pénzügyi befektetés helyett megtakarításait ingatlanba átcsoportosító készpénzes vásárlók. Azok, akik tranzakciójukat már az év folyamán korábban megkezdték, és már aláírt adásvételi (és esetleg hitel-) szerződéssel rendelkeztek; illetve akik valamilyen okból kénytelenek költözni, és nem halaszthatták el a vásárlást – derül ki az Otthon Centrum, az Év franchise-hálózata díj győztesének elemzéséből. "Ebben a helyzetben, sokan azok közül, akik még megtehették, tehát szerződés aláírása előtt álltak, inkább elhalasztották vásárlásaikat" - mondta el Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója. Akik viszont nem halaszthatták el a tranzakciót, azok keresési preferenciáira rányomta bélyegét a problémás finanszírozási környezet. Ez pedig a konkrét tranzakciók lakás-paramétereiben is tükröződik, melyet kutatásunk is alátámaszt.

Az Otthon Centrum hosszabb távon csökkenő lakásigényeket előre vetítő jóslata részben már a 2008. november-decemberi tranzakciós adatokat megvizsgálva bizonyítást nyert. Viszonyítási alapnak egyrészt 2007 hasonló időszakát, illetve a 2008-as év első tíz hónapját vettük.

"Az év utolsó két hónapjában az addig eltelt tíz hónaphoz képest minden kategóriában és területen csökkentek a megvásárolt lakások fajlagos árai, csak a téglalakások országos átlaga nem változott tavaly. A folyamatos árcsökkenés pedig már 2007 végétől megfigyelhető. Ellentétes folyamat történt ugyanakkor az új lakásoknál: adataink szerint, 2008. november-decemberben 1-5 százalékkal magasabb árakat regisztráltunk minden kategóriában, mint az év első tíz hónapjában" – hangsúlyozta Kühne Kata.

Az új lakások árának csökkenése egyelőre a beruházói költségek folyamatos emelkedése, illetve a viszonylag egyenletes kereslet, és az új lakások általános kedveltsége miatt nem indulhatott meg. Viszonylag kis mozgástér jellemzi a panellakások árát, hiszen ebben a szegmensben a kínálat nagyon hasonló lakásokból áll. Az energetikailag felújított, és külön mérőórás lakások viszont egyre keresettebbek, ami az árukban is egyre jobban meglátszik. A legdiverzifikáltabb a családi házas kategória, ami az átlagnál nagyobb árak miatt amúgy is érzékenyen reagál a kereslet változásaira.

Az Otthon Centrum elemzésében a használt lakóingatlanok átlagméretét is megvizsgálta. Ezek alapján, a válság idején megvásárolt lakóingatlanok mérete vagy ugyanakkora, vagy nagyobb, mint az év addigi időszakában, illetve 2007 utolsó két hónapjában. A panellakások egy homogén kategóriát jelentenek, országszerte azonos lakástípusokkal. A legnagyobb változatosságot pedig a családi házas kategória adja, így a legnagyobb átlagméretű típusnál mutatkozik meg a keresett méret változása legszembetűnőbben. A fajlagos árak jelentősebb csökkenése és az átlagméretek enyhe növekedése összességében a lakások vételárának csökkenését eredményezte a vizsgált időszakban. Kivétel a családi házak, ahol a nagyarányú méretnövekedés az összárak emelkedése irányába hatott.


"Amit látunk tehát, hogy a válság hatására a vevők egyelőre a lakásméretből nem adnak alább, viszont olcsóbb ingatlanokat vesznek. Akik a leginkább megérzik a hitelszigorításokat, és valóban csak kisebb lakást tudnának vásárolni, azok egyelőre kivárnak. Ezt egyrészt minőségi kompromisszummal érhetik el, vagyis a lakás ára jóval fontosabbá válik, mint az állapota. Egy másik magyarázat az lehet, hogy az áralkuk során a vevők pozíciója javul. A piac drasztikus szűkülése egyre többször kényszeríti az eladókat jelentősebb árcsökkentésre" – emelte ki Kühne Kata. Az Otthon Centrum értékesítési adatbázisa nagyrészt alátámasztja ez utóbbi teóriát; az alkupozíció egyedül a családi házaknál nem erősödött, ott inkább szinten maradt, illetve enyhén csökkent.

"A válság hatására a hitelképes, vagy megfelelő megtakarítással rendelkező vevők kedvező helyzetbe kerültek, hiszen a törlesztő részleteiket fizetni nem tudó, illetve általánosságban a kedvezőtlen piaci hírekre reagáló eladók nagyobb engedményekre hajlandóak. Ez pedig döntő fontosságú paraméter a jelenlegi helyzetben, hiszen az ár lett a meghatározó keresési kritérium" – foglalta össze a felmérés tanúságait Kühne Kata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!