2009. november 3. 17:01

Optimistábbak lettek az ingatlanpiaci befektetők, javult a várakozásaikat tükröző GKI fővárosi ingatlanpiaci mutató: az előző negyedévhez képest októberben 5 ponttal magasabban, mínusz 28,6 ponton állt az index, amelyet az Ingatlan és Befektetés című szaklap támogatásával készít a kutatóintézet - közölte kedden a GKI az MTI-vel.

A mostani mínusz 28,6 pont gyakorlatilag megegyezik a két negyedévvel korábbi - áprilisi - értékkel, de még messze van a 2008. októberi értéktől, amely mínusz 15,1 pont volt.


Az irodapiacon a következő 12 hónapban fennmarad az erős túlkínálat. A budapesti A-kategóriás irodák kihasználtsága tovább romlott, Pesten már csak 73 százalékukban van bérlő, az előző negyedévi 76 százalék helyett. Budán ugyanez a két ráta 72, illetve 75 százalék. Jobb a helyzet a B-kategóriás irodáknál, ott a Duna mindkét oldalán gyakorlatilag változatlanul 77 százalék a kihasználtság.

A lakáspiac is súlyosan "túlkínálatos" a fővárosban. A fejlesztők és a forgalmazók változatlannak tartják a lakáspiacot a következő 12 hónapban. A panellakások és a családi házak részpiaca tovább stagnál, míg a társasházaknál várható némi fellendülés. A lakások árai a következő egy évben változatlanok maradnak, és ugyanez várható a többi részpiacon, az irodák, üzlethelyiségek, raktárak piacán is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.