<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Egyelőre úgy tűnik, kibillen a mélypontról a lakáspiac, a jövő azonban nagyban függ a kormány 2011-re tervezett otthonteremtés programjától - olvasható az Otthon Centrum lakáspiaci elemzésében. A szakemberek szerint a januárra beharangozott adócsökkentés is kedvező lehet, hiszen így több elkölthető pénz maradhat az embereknél. Mfor.hu-háttér.

Évek óta csak szenved a magyar ingatlanpiac, a válság jelentősen megtépázta a lakásvásárlási kedvet, ami az építőipari cégek számára jelent komoly csapást. Az utóbbi időben úgy tűnik, mintha elérte volna a mélypontot a piac, azonban fontos lesz, hogy a kormány hogyan akarja majd elősegíteni a lakáshoz jutást.

A kormányra várva

„A 2011-es lakáspiaci teljesítmény nagyban függ az új kormány lakásprogramjától, illetve annak a piaci forgalomra gyakorolt hatásától" - véli Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. A szakember szerint ha újra csökken a kereslet, akkor az hozhatja magával a többi problémát: az árak csökkenését, a fizetési problémákkal küszködő adósok beragadását, a bankrendszer kockázatainak növekedését, illetve az ingatlanpiac gazdasági teljesítményének további csökkenését.

Kühne Kata szerint sokat lendíthet a keresleten a személyi jövedelemadó jövőre beharangozott csökkentése; így a háztartásoknál maradó szabad pénzekből, amelyek egy része lakáshitel-törlesztésre lesz fordítható, több irányulhat a lakáspiac felé.

A KSH adatai szerint az idei év első felében 9 ezer lakás kapott használatba vételi engedélyt és további tízezerre adtak építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 34, az új engedélyeké 41 százalékkal alacsonyabb, mint 2009 első félévében volt. Az Otthon Centrum 2010-ben 20 ezer körülire becsüli országosan az átadott lakások számát.  

Csak jövőre élénkülhet az új építésű lakások piaca

Az új építésű lakások piacára jelenleg még egyértelműen stagnálás jellemző, csak jövőre élénkülhet meg a kereslet - olvasható az Otthon Centrum elemzésében. Az év eleji 3800-hoz képest 3400-ra csökkent az átadott, de eladatlan lakáskészlet a fővárosban. Ennek alapja egyrészt az utánpótlás hiánya, másrészt pedig, hogy a kereslet döntő része már átadott, vagy átadáshoz közeli lakásokra irányul. A beruházók nehéz helyzetét jelzi emellett, hogy a fővárosban számos, már építés alatt álló beruházás értékesítését állították le.

Kühne Kata szerint pozitívumként értékelhető az eladatlan készlet felszívódása, e mögött a vevők induló projektekkel szembeni bizalmatlansága, a beruházók magas építési kockázata, és általában a hitellehetőségek beszűkülése áll. "Ha megfontoljuk, hogy egy új lakás bekerülési költségének becslések szerint több mint 40%-a adókon, járulékokon és a foglalkoztatás növelésével az elmaradó szociális és munkanélküliségi kiadásokon keresztül visszafolyik az államkasszába, a kereslet élénkítése egyértelmű célként fogalmazódik meg” – emelte ki az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A cég szerint az élénkítéshez arra lenne szükség, hogy az új lakások áfáját a jelenlegi 25 százalékról csökkentse a kormány, akár az 5 százalékos alsó kulcsba is bekerülhetne ez a termékkör. Emellett bizonyos követelményeknek megfelelő építőipari cégeknél be lehetne vezetni a Start Építő kártyát két-három évre, mellyel alacsonyabb közterheket kellene fizetni ezeknek a cégeknek dolgozóik után.

Az Otthon Centrum szakértői szerint az építőipari cégeket is be lehetne vonni a közmunkaprogramokba, ezek a vállalkozások főleg segédmunkásokat foglalkoztathatnának. A fentiek mellett szükség lenne az illetékszabályok további módosítására, például vissza lehetne állítani az illetékmentesség határát 30 millió forintra az új lakásoknál - állapítja meg az elemzés.Vannak értékálló területek

„Az első félév értékesítési tapasztalatai alapján tartjuk év eleji előrejelzésünket, miszerint a tavalyi bő egyharmados összpiaci forgalmi visszaesés után 2010-ben minimális, néhány százalékos bővülésre számítunk a lakáspiacon” – mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője.

A szakértő szerint az elmúlt két év differenciáltan érintette a piacokat: átlagnál kisebb mértékű volt a visszaesés ott, ahol magasabb a készpénzes vásárlók aránya, ilyenek például a budai kerületek, az agglomeráció vagy néhány vidéki város. A leginkább válságálló ingatlanok nominál értékben tartják a 2008-as árukat.

Jellemző, hogy városi környezetben a központhoz közeli, kisebb lakások bizonyulnak a legjobb befektetésnek, egy külön kategóriát pedig a csekély kínálatú, ritka, kuriózum termékek képeznek; ilyenek például a jó fekvésű telkek, magas nívójú családi házak, vagy egy-egy területen ritkának számító új vagy újszerű ingatlanok. Összességében elmondható, hogy a befektetési céllal vásárlóknak, illetve azoknak, akik eddig a legkedvezőbb árszintre vártak, nem érdemes tovább késlekedniük a lakáskereséssel - állapítják meg az Otthon Centrum szakemberei.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.