<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Itt most elsősorban az úgynevezett "junk" vagy high-yield kötvényekről van szó, van aki csak szemét kötvényeknek hívja őket. Úgy tűnik, hogy ezen a piacon már nem is csak fújdogál a szél, hanem jóformán orkán tombol.

A magas kamatozású kötvények piaca egyszerűen összeomlott, 2009 óta nem volt ilyen mélyen:

//www.marketwatch.com/investing/Fund/HYG?countrycode=US
//www.marketwatch.com/investing/Fund/JNK?countrycode=US

Ennek számos oka van. Az első a globális gazdasági lassulás, amely szép lassan terjed át a nyersanyagszektorról és a nyersanyagtermelőktől az egyéb szektorokra és a fejlett gazdaságokra is. A második a korábbi eufória, amitől buborék alakult ki ebben a szektorban: a nulla kamatok elől menekülve minden szennyet megvettek a befektetők, és most ez kezd kellemetlen lenni.

A harmadik ok a Fed-indukálta dollárerősödés, ami számos adós helyzetét egyre nehezebbé teszi. A negyedik pedig a szabályozás, ami a market-makereket felszámolta, és ami miatt összeomlott a likviditás. De nálam sokkal jobban elmondta ezt pár hónapja Carl Icahn, a videóból nagyon sokat lehet tanulni:

https://www.youtube.com/watch?v=ZyKIvnied-o

Azt gondolom, hogy 2016 nagy vételi lehetősége ezekben a szétbombázott kötvényekben LEHET (nem biztos hogy lesz), hasonlóan ahhoz, amint 2008-9-ben Magyarországon a vállalati kötvények kínálták a legjobb hozam-kockázat potenciált. Előtte azonban valószínűleg még nagyobb pánikra és/vagy csődökre lesz szükség, hogy megtisztuljon a piac. Mondjuk a helyzet már kezd eléggé alakulni:

//www.marketwatch.com/story/high-yield-debt-fund-blocks-investors-f...

Azt gondoltam, hogy az idei decembert még kibírják a piacok összeomlás nélkül (meg egyébként is a decemberi illikviditásban ki akar kereskedni?), de úgy tűnik, hogy 2007 végéhez hasonlóan már annyira meleg a pite, hogy nem bírják kivárni a befektetők január elejét az eladásokkal...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.