4p

"Üzemi szinten meglehetősen gyenge negyedévet produkálhatott a Mol, azonban az óriási pénzügyi nyereség miatt a nettó profit jobb lehet" - vélekedik Török Bálint, a Buda-Cash elemzője az olajcég péntek hajnalban megjelenő gyorsjelentése kapcsán. A szakember szerint bár most csend van az orosz tulajdonos körül, előbb-utóbb azonban muszáj lesz valamit kezdeni a rendezetlen üggyel.

"Üzemi szinten meglehetősen gyenge negyedévet produkálhatott a Mol, azonban az óriási pénzügyi nyereség miatt a nettó profit jobb lehet" - vélekedik Török Bálint, a Buda-Cash elemzője az olajcég péntek hajnalban megjelenő gyorsjelentése kapcsán. A szakember szerint bár most csend van az orosz tulajdonos körül, előbb-utóbb azonban muszáj lesz valamit kezdeni a rendezetlen üggyel.

A vezető részvények közül utolsóként péntek hajnalban a Mol is közli második negyedéves eredményeit. Az mfor.hu által megkérdezett elemző szerint alapvetően gyenge negyedéve volt a magyar olajtársaságnak, azonban a devizaárfolyamok változása miatt hatalmas pénzügyi nyereséget könyvelhet majd el, ami javíthatja a profitot.

Csak a pénzügyi nyereség mentheti meg a céget

"A második negyedévben nőtt az olajár az év első három hónapjához képest, ez elvileg pozitív a Mol számára is, azonban az egy évvel ezelőtti rekordszinthez képest jóval alacsonyabb a nyersanyag árfolyama" - mondta el az mfor.hu kérdésére Török Bálint, a Buda-Cash elemzője.

A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy a földgáz ára késéssel követi az olaj világpiaci árát, ezért a tavalyi árcsökkenés még csak most fog megjelenni azon a területen. Éppen ezért a Mol számára is elsősorban a földgáz üzletág mutathat pozitívumokat.

"Alapvetően alacsony lehet a Mol eredményessége: a kitermelésben csökkenhet a profit, míg a feldolgozás területén csak a készletátértékelés miatt nem lesz veszteség" - jósolja Török Bálint. A vegyipar hasonlóan gyenge negyedévet produkálhatott, mint az év első három hónapjában, egyedül a földgáz üzletág mutathat jó számokat - teszi hozzá az elemző.

Összességében üzemi szinten 30-35 milliárd forintos profitra számít a Buda-Cash elemzője, ezt a több mint 100 milliárdos pénzügyi nyereség dobhatja meg, így a nettó eredmény 100-150 milliárd körül lehet. "Évek óta benne van a rendszerben egy hatalmas pénzügyi nyereség vagy veszteség a devizaárfolyamok ingadozása miatt, ezért a Mol esetében inkább az üzemi eredményt érdemes nézni" - vélekedik a szakember. A mostani hatalmas pénzügyi nyereség például az első negyedéves veszteség korrekciója lehet. Az év első három hónapjában majdnem 150 milliárd forintos veszteséget okozott a cégnek a forint mélyrepülése.

"Ha a várthoz hasonló eredmények jönnek ki, akkor azoknak nem lesz komoly hatásuk a részvények árfolyamára. Nagyon nagy eltérés kéne ahhoz, hogy befolyásolja az árat a tőzsdén" - emeli ki Török Bálint.

Muszáj lesz valamit kezdeni az oroszokkal

Az év első felében a Mol kapcsán az orosz Surgutneftegaz 20 százalékos tulajdonszerzése volt a leggyakrabban emlegetett téma. Az utóbbi hónapokban azonban elcsendesedtek a felek, kevesebbet hallani a konfliktusról. A magyar cég pénzügyi befektetőnek tekinti az oroszokat, akik az osztrák OMV-től vették meg a tulajdonrészt, a Mol többször sérelmezte, hogy a tranzakció előtt nem egyeztettek velük.

A tulajdonszerzés óta a Mol vezetése többször is elutasította, hogy tárgyaljanak az oroszokkal, mivel szerintük ők nem szakmai befektetők. Sőt, tavasszal a cég közgyűlésén sem szavazhatott a Surgut képviselője, majd olyan rendelkezéseket fogadtak el, melyek megnehezítik a szavazati jog gyakorlását.

Azt már többször kiemelték a piaci szakértők, hogy egy ellenséges felvásárlás szinte kizárt, hiszen a Mol-papírok majdnem fele a magyar cég ellenőrzése alatt van. A tavaszi Mol-közgyűlésen ráadásul elfogadták, hogy a jövőben nem szavazhatnak azok a részvényesek, melyeknek nem átlátható a tulajdonosi szerkezetük. márpedig a Surgut évek óta még az orosz hatóságokkal sem közli tulajdonosainak kilétét, egyes pletykák szerint maga Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök áll a cég mögött.

Azóta az orosz kormány is megszólalt az ügyben, támogatásáról biztosította a Surgutot, tavasszal szinte folyamatosan üzengetett egymásnak a két cég a magyar és az orosz sajtón keresztül.


"Ez egy rendezetlen kérdés, valamit muszáj lesz vele kezdeni" - mondta el az mfor.hu kérdésére Török Bálint. A Buda-Cash elemzője szerint a jelenlegi helyzet nem működhet hosszú távon, hogy az oroszoknak van 20 százalékuk, de nincs befolyásuk a Mol működésére.

"Így nem sok értelme volt a tranzakciónak, a jövőben elsősorban az oroszoknak kéne nyilatkozni arról, mik a szándékaik" - vélekedik a szakember. Szerinte ősszel el kell, hogy induljon valami ezen a téren is, de azt sem tartja kizártnak, hogy a háttérben már folynak a tárgyalások a két cég között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!