Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

'''''MI TÖRTÉNT MA A FORINTTAL? RESZKETHETNEK A DEVIZAADÓSOK ? MEDDIG TART A VÁLSÁG és hogyan állhatunk talpra?!''''' A mai veszteségeket ugyanis,a Menedzsment Fórum egy másik cikke szerint egy számítási tévedés tetézte, ugyanis '''''a régió országainak adósságához hozzáadták a nyugat-európai anyabankok leánybankjai rendelkezésére bocsátott forrásokat''''' is. (Részben az elferdített adatok okozhatták a régiós pánikot? -mfor 2008.03.05.) '''''A bankok leggyakrabban a hónap ötödik napját tekintik fordulónapnak a havi törlesztő-részlet megállapításánál''''', ezért sok ezer embert érinthet kellemetlenül, hogy a forint épp a mai napon zuhant rekordmélységbe az euróval és a svájci frankkal szemben. Forrás: Heti Válasz

A bankok leggyakrabban a hónap ötödik napját tekintik fordulónapnak a havi törlesztő-részlet megállapításánál, ezért sok ezer embert érinthet kellemetlenül, hogy a forint épp a mai napon zuhant rekordmélységbe az euróval és a svájci frankkal szemben.
Forrás: Heti Válasz

"Viccesen már csak történelmi eseményekhez szoktuk kötni az OTP-árfolyamot mostanában: a mohácsi csata már megvolt, lassan jöhet a muhi csata. Kellene találni egy olyan eseményt a magyar történelemben, ami pozitív volt, és az talán az OTP-t is megfordíthatná" - érzékeltette a helyzetet Vágó Attila.
Forrás: mfor

A HAZAI BANKOK TÖBBSÉGE KÜLFÖLDI INTÉZETEK LEÁNYBANKJA, igaz, nem az anyabank "hazai" devizájában denominált jelzáloghitelekről van szó, azonban a ma lehívott törlesztő részletek - a helyzet esetleges javulása során - árfolyamnyereséget jelenthetnek a hitelt nyújtó banknak ... ha a kötelezettségeit más időpontban teljesíti illetve váltja át svájci frankra, dollárra, euróra vagy jenre!

A mai veszteségeket ugyanis,a Menedzsment Fórum egy másik cikke szerint egy számítási tévedés tetézte, ugyanis a régió országainak adósságához hozzáadták a nyugat-európai anyabankok leánybankjai rendelkezésére bocsátott forrásokat is.
(Részben az elferdített adatok okozhatták a régiós pánikot? -mfor 2008.03.05.)

Ehhez járultak hozzá bizonyos "nyilatkozatháborúk", valamint az, hogy Obama Ukrajnát és Magyarországot mint potenciális veszélyforrást jelölte meg.
Ukrajna geopolitikailag kényes helyzete miatt, a megsegítése várható, talán nemcsak a MOST megítélt IMF-csomag erejéig.
Ukrajna kifizette a "gázszámlát" is Oroszországnak, a hrivnya emelkedőben van...

KÉRDÉS, HOGY EZEKET A JELENSÉGEKET A PIAC HOGYAN ÉRTÉKELI, hiszen nem először tapasztalható a forint elleni spekuláció, aminek most némi alapja is lehet...
Habár már a múlt hónapban is figyelemeztettek az elemzők a veszélyekre.


Kelet-Európa, így Magyarország ellen egy soha nem látott méretű spekulációs támadás zajlott le az elmúlt napokban – mondta el az mfor.hu-nak Farkas Róbert. A Raiffeisen vezető-üzletkötője szerint a Nyugatnak rá kell jönnie, hogy legalább akkora bajban van, mint térségünk..
Forrás: mfor 2008. 02. 19.

A fenti helyen viszont az elemző azzal folytatta, hogy a térséget meg kellene segíteni, azonban a hétvégi események nem igazolják ezt a reményt.

És ehhez tegyük hozzá, hogy az ötletet a magyar miniszterelnök vezette fel! Korábban jóval optimistább volt:

'Magyarország eddig 6,9 milliárd eurót hívott le abból a 20 milliárd eurós hitelcsomagból, amelyet tavaly nyújtott az országnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank. Igaz, ebből eddig mindössze kétmilliárd eurót használt fel, mondta az InfoRádiónak Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly októberben még úgy nyilatkozott: "Ezt a támogatást azért kellett megszerezni, hogy ne kelljen igénybe venni."...'
Forrás: mfor

MINDEN ESETRE A PECHES MAGYAR ADÓSOK, AKIK DEVIZÁBAN - alacsonynak tetsző részletekkel, alacsony kamatra, erős forint árfolyam mellett - VETTEK FEL JELZÁLOGHITELEKET lakásvásárlásra... nagy bajban vannak, az átütemezési lehetőség ellenére.
A Heti Válaszból ideillik még néhány megállapítás:

"Az euró 315 forintnál tart, a svájci frankért pedig 213 forintot kell adni; mindkét fizetőeszközhöz képest történelmi mélypontra süllyedt a honi fizetőeszköz árfolyama. A forint elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülése újabb tízezer forintokban mérhető veszteséget okoz a nagyobb hitelt felvett adósoknak, pedig már a 300 forintot elérő euró, és a 200 forintos svájci frank is próbára tette a lakáshitellel rendelkezőket. Egy svájci frank alapú hitellel rendelkező, 9-12 millió közötti adósságot vállalt családnak emiatt hozzávetőlegesen havi 20-30 ezer forint körüli többlettel kellett számolnia, ehhez adhatják most hozzá az újabb tételt.

Korábban a szakértők 320 forint körüli euróárfolyamra prognosztizálták a hitelek tömeges bedőlését, a mai napon az árfolyam közel került ehhez az értékhez. Nem sok jót ígér, hogy a tőzsde is zuhant, az OTP részvényeinek ára kilenc százalékot, a MOL 5 százalékot esett, a BUX-index is a régió legrosszabb eredményét jelzi, 440 pontos esést.

A bajba került devizahitelesek számára még mindig az a legrosszabb megoldás, ha most forintalapúra cserélik a hitelüket. Ehelyett tanácsos a futamidő meghosszabbítását kérni a banktól, és így könnyíteni - legalábbis időlegesen - a családi költségvetésen."
Forrás: Heti Válasz

SAJNOS A LAKOSSÁG POZICIÓI MOST MÁR KEVÉSSÉ A MEGTAKARÍTÁSOKBAN TALÁLHATÓK, habár mind az alapokban elhelyezett, mind a részvényekben fekvő pénzük jelentősen leértékelődött, még akkor is, ha nem kell kényszerűen realizálniuk a veszteséget.
Korányi G. Tamás - más véleményekkel eybehangzóan - most nem 'V' alakú gyorslefutású válságra számít, hanem elhúzódó 'U"
alakú aljra, amely aszimmetrikusan nem valószínű, hogy visszatér arra a szintre, ahonnan a felfutás, a lufifújás idején indult.
Az újságíró és ismert befektető nyilatkozata ma hangzott el a Gazdasági Rádió Napvendége c. rovatában.

Elmondta, mint azt a tapasztalatból a cikkíró is tudja, hogy a hazai bankok maximum 40-80% körüli menekülési értékkel számoltak,
másodlagos (subprime) hitelezésben nem érintettek (az USA gyakorlatában 130%-os hitelezés is része volt a gyakorlatban)..
És a régió egyes országaiban is tapasztalható volt az ingatlanértékek túlzott emelkedése, ami már vissza is ütött (Románia, Lengyelország szerepeltek példái közt)...ezért a magyar piacon nem is tapasztalható az ingatlanok értékének meredek esése.

MEGJEGYZEM, HOGY A MUNKANÉLKÜLISÉG VISZONT ANNÁL ERŐSSEBBEN SÚJTHATJA AZ ELADÓSODOTT LAKOSSÁGOT.. az autóértékesítés visszaesése kettős értelemben érint bennünket: a gyártás visszafogása, kényszerszabadság. leállás, négynapos munkahét, ami a beszállítókra is átgyűrűzik!
Másrészt az eladás, a lízingelés is visszaesett, igaz külföldi vevők jelentkeznek, hogy felvásárolják a még raktáron lévő készleteket.

A FENTIEKBŐL KÖVETKEZIK, HOGY VAGY CSODÁRA VAGY ÁTGONDOLT REFOMOKRA VAN SZÜKSÉGE AZ ORSZÁGNAK, MERT HIÁBA OLVASZTOTTA A TAVASZI ENYHÜLÉS A JEGET A TERMÉSZTBEN... attól még csúnyán eleshet nem csak az adós, de a takarékos magyar polgár is, mert síkos a pálya !

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.