3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világon a nagyságra kilencedik tőzsdén jegyzett vállalat, az amerikai Berkshire Hathaway holdingtársaság 19,5 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett a hét végén tavalyról, 31,76 százalékkal többet a 2012-es 14,8 milliárdnál.

A 83 éves főrészvényes, elnök-vezérigazgató Warren Buffett nevével fémjelzett társaságnak gyakorlatilag a világon mindenben van többségi vagy kisebbségi részesedése a biztosítástól a szállításig, a közművektől az energiatermelésen át a feldolgozóiparig, a pénzügyi és más szolgáltatásoktól a kiskereskedelemig.

A bevétel 12,1 százalékkal 182,2 milliárd dollárra nőtt 162,5 milliárdról. A társaság könyv szerinti értéke részvényenként kis híján 135 ezer dollár volt az év végén, 18,2 százalékkal több az egy évvel azelőtti 114,2 ezer dollárnál.

A részvényeseknek írott levelében Buffett úgy vélte, az előretörést az amerikai gazdaságba vetett bizalomnak köszönhetik, amely igazolta is a bizalmat a tavalyi GDP-növekedéssel. Mindazonáltal a befektetési társaság által elért nyereség a második éve maradt el az S&P 500-as amerikai tőzsdemutató teljesítményétől: a mutató tavaly 32,4 százalékkal emelkedett.

Warren Buffett 1964-ben vásárolta be magát a massachusettsi Berkshire Hathaway textilgyárba, amelyet hamarosan holdingcéggé alakított. A szerinte egyedül üdvözítő mértéktartó, nem spekulatív, gazdasági eredményeket megcélzó befektetési politika nagyobb dicsőségére fogadást tett, hogy cége mindig jobban fog teljesíteni, mint az S&P 500-as. Ezt az ígéretét 1965 óta majdnem minden évben teljesítette is, így a Berkshire Hathaway az elmúlt ötven év alatt évi átlagban 19,7 százalékkal növelte értékét összesen 693,5 ezer százalékos nyereséget hozva részvényeseinek, miközben az S&P 500-as, évente átlagosan 9,9 százalékkal növekedvén, 9841-szeres nyereséget termelt az eltelt ötven év alatt.

Az utóbbi két évben a Berkshire Hathaway főleg azért maradt el becsületbeli céljától, mert az amerikai jegybankrendszer (Fed) pénznyomdájából - a mennyiségi enyhítésből - származó pénz pótlólagos keresletet teremtett az értékpapírpiacokon.

Levelében Buffett mégis arra figyelmeztetett mindenkit, akinek befektetni támadna kedve, hogy óvakodják a piaci pletykáktól és előrejelzésektől, csak a saját tudására hagyatkozzék, csak olyan ügyben döntsön, amit ért is, tartózkodjék az árfolyamnyereségre való spekulációtól - mint írta, "a pályát kell nézni, és nem az eredményjelző táblát" -, és ne higgyen senkinek, aki gyors profitot ígér.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!