<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Igazából sok minden nem történt itt az elmúlt hetekben, néhány részvény és piac ment még egy kicsit följebb új csúcsot csinálva. Táncolj, amíg szól a zene! De a táncfelület ennek ellenére ingatag marad, még ha egyesek kemény sziklának hiszik is.

Sokan elfelejtik, hogy ez a "nyugalom" annak eredménye, hogy a Fed és más nemzeti bankok sok billiárd olyan eszközt tartanak a mérlegükben, melyek senkinek nem kellettek... Emellett ott vannak az állami ösztönzők, a roncsprémiumok és a hihetetlenül alacsony kamat. Most már mindenki tud ismét kibocsátani, akár egy orosz brókercég is, mely eddig a kutyának sem kellett... Lényeg, hogy magas kupon legyen rajta, nagy legyen a hozam. A sok privátbankos ügyfél majd megveszi, mert ők majd megmutatják, hogy jobbak mint az alapkezelők (sokaknál nem nehéz) és majd 1-1 kötvényt véve demonstrálják, milyen királyok.


Aki most nem keresett, az hagyja abba

A minap beszéltem egy fejvadásszal, és az is dicsekedett, hogy vett egy kötvényt, és az milyen szépen emelkedett. Mondjuk úgy, az, aki az elmúlt 6-8 hónapban nem keresett pénzt a piacon, az hagyja is abba. Nem neki való.

Visszatérve a lóhoz, a Ford azt várja, hogy két éven belül az USA piacon ismét 14-15 millió kocsit adnak majd el. Ezt ízlelgessük. Ez kb annyi, mint a fényes időkben, amikor mindenki vette fel a hiteleket, és a munkanélküliség 4% volt. Most meg 9, 10, 15%, attól függően, hogyan mérjük. Miért menne ez le megint 4%-ra???

Átestünk a ló túloldalára

Ez is mutatja, hogy páran kicsit túlestek a ló túlsó oldalára. Ugyan azon a napon, amikor a Ford hír kijött, megjelent az az adat is, hogy a hitelkártyacsődök 12%-on vannak. Minden 8. nem fizet, nem beszélve minden 10. jelzáloghitelesről, aki szintén nem fizet, a bankok meg rejtegetik a mérlegükben a sok ingatlant, mások meg a lakáspiac feltámadásáról beszélnek.

De Európában sem jobb a helyzet, Spanyolországban az elmúlt években annyi lakást építettek, mint Németországban, Olaszországban és Franciaországban együtt. Ez nem vicc. Ez így van. Csak menjünk el spanyolhonba, vagy akár Mallorcára, és majd látjuk a sok szellemvárost, szellemtelepet. Ezek majd ott pihennek a bankok mérlegében... De, minden rendben van már!


A valóságtól elszakadva

Egy szó a nyersanyagpiacról: az ipari nyersanyagkészletek szinte alig csökkentek, több éves, 10 éves csúcsokon vannak Kína ellenére, az árak meg sok esetben duplázódtak, közel állnak a tavalyi csúcsokhoz... És akkor sok elemző meg azt írja, majd lesz jobb. Majd? Ez a csúcs, annyi pénz van a rendszerben, ha most nem indul be valami, akkor nem is fog. Kína sok nyersanyagot már nem vesz, már annyi van neki, de a sok befektető meg nyomja be a pénzt mindenbe, mert a bankban nem kap semmit. Veszélyes játék ez.

EZ EGY VÁGYÁLOMPIAC. Sokan el vannak szakadva a valóságtól, mint a GS 30-as P/E-je is.

Tradeljünk, ahogy a piac adja. De azt ne várják el, hogy azt higgyük, minden rendben van már...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.