Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

Az amerikai pénzügyi rendszer veszteségei a hitelválság miatt elérhetik a 3600 milliárd dollárt, ami arra utal, hogy teljesen fizetésképtelen a bankrendszer - mondta el Nouriel Roubini, a New York-i egyetem közgazdászprofesszora, aki előre megjósolta a mostani válságot. Roubini egy dubai konferencián mondott beszédet, melynek legfontosabb mondatait a Bloomberg cikke idézi.

Az amerikai gazdaság összesen 3600 milliárd dollárt veszíthet a válság miatt, ez azt vetíti előre, hogy teljesen fizetésképtelen lehet az amerikai bankrendszer - vélekedik Nouriel Roubini. A tőzsdeguru az olajárról is beszélt: megerősítette korábbi véleményét, mely szerint 15-20 százalékos esés még elképzelhető a nyersanyag árfolyamában, majd 30-40 dollár között stabilizálódhat a jegyzés.

"Úgy gondolom, hogy az amerikai gazdaság összesen 3600 milliárd dollárt veszíthet a jelenlegi válsággal, ennek felét a pénzügyi cégek veszteségei tehetik ki" - mondta el Roubini egy dubai konferencián a Bloomberg tudósítása szerint. "Ha ez igaz, akkor az amerikai bankrendszer teljesen fizetésképtelen lehet, ugyanis a válság előtt 1400 milliárd dollár volt a pénzügyi cégek kapitalizációja. Ezzel az egész bankrendszer krízisbe kerülhet" - tette hozzá az amerikai közgazdász.

A Bloomberg által összegyűjtött információk szerint a hitelválság 2007-es kitörése óta az amerikai pénzügyi cégek több mint 1000 milliárd dollárnyi veszteséget könyvelhettek el, amiben benne vannak a leírt veszteségek is. Roubini szerint az új amerikai elnöknek, Barack Obamának további 1000 milliárd dollárt kell majd a bankok feltőkésítésére fordítania azok után, hogy a Bush-kormány már 350 milliárdot felhasznált erre a célra.

A Bank of America a múlt héten jelentette be, hogy a negyedik negyedévben 1,79 milliárd dollár volt a vesztesége, miközben 138 milliárdos állami tőkét és kezességvállalást kapott. A Citigroup szintén az elmúlt héten közölte negyedik negyedéves számait, melyek 8,29 milliárd dolláros veszteséget tartalmaztak, ami a pénzintézet legrosszabb évét zárta le.

"A Citi és a Bank of America problémái arra utalnak, hogy az amerikai bankrendszer teljesen csődbe jutott. Európában ugyanez a helyzet" - vélekedik a New York-i egyetem professzora.

Roubini kedden az olajár várható alakulásáról is beszélt, bár előadásában megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint még további 15-20 százalékkal csökkenhet a nyersanyag árfolyama. Szerinte a nyersolaj jegyzése később 30-40 dollár között stabilizálódhat. "Úgy vélem, hogy a nyersanyagok ára további 15-20 százalékkal eshet vissza, ami kedvező hír azoknak az országoknak, akik behozatalra szorulnak az olajból, rossz hír viszont az olajexportőröknek" - idézi a Bloomberg cikke Roubinit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.