2017. október 12. 09:34

Történelmi rekordra ugrott csütörtökön a Bitcoin árfolyama, pedig az utóbbi hetekben többen már temették a kriptodevizát.

A csütörtök délelőtti kereskedésben ismét nagy érdeklődés mutatkozott a Bitcoin iránt, a virtuális fizetőeszköz árfolyama pedig nagyot ugrott. A 6 százalék feletti erősödésnek köszönhetően átlépte az 5000 dolláros árfolyamot. A lélektaninak számító árszintet eddig nem tudta áttörni a Bitcoin, augusztus végén, illetve szeptember elején csak alulról közelítette meg az 5000 dollárt.

A kriptodeviza az elmúlt napokban kiemelkedően teljesített, hiszen az utóbbi öt napban 750 dollárral ugrott meg az árfolyama. A növekedés sokak számára azért is meglepő, mert szeptemberben a kínaiak gyakorlatilag megtiltották a használatát, és Oroszországban is felmerült az utóbbi időben a korlátozás lehetősége.

Más kérdés, hogy a Wall Street egyik tekintélyes bankára, Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója a közelmúltban azon lamentált, hogy a Bitcoin helyzete hasonló ahhoz, mint amikor a papírpénz felváltotta az aranyat a fizetési rendszerben.

Az őrült növekedés ellenére sokak szerint számos kérdőjel van a kriptodevizák kapcsán, gyakran felemlegeti a szabályozatlanságot és az átláthatóságot is a kockázatai között. Több tekintélyes pénzember buborékot, vagy akár csalást emleget a Bitcoin kapcsán. Ezek a kritkák és vádak eddig a Bitcoin esetében nem igazolódtak be.

Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni a virtuális pénzek kapcsán, hiszen például a Onecoin esetén ugyanis kiderült, hogy egy MLM rendszerű pilótajátékról van szó. Sajnos annak ellenére sokan bedőltek ennek Magyarországon is, hogy a tavasz folyamán az MNB is figyelmeztetést adott ki.

mfor.hu