2017. október 7. 16:19

Meglehetősen eltérően látják a nagy befektetési bankok és alapok vezetői a Bitcoin helyzetét. Vannak, akik szerint látványos jövő áll a fizetőeszköz előtt, mások szerint átverés az egész.

A héten az mfor.hu oldalán is beszámoltunk róla, hogy Lloyd Blankfein, az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs vezérigazgatója a Twitteren osztotta meg a gondolatait a Bitcoinról. Azt írta, a virtuális fizetőeszköz helyzete hasonló ahhoz, mint amikor az aranyat felváltotta a papírpénz. Az azóta egyeduralkodóvá vált papírpénz kapcsán eleinte sokan szkeptikusak voltak. Noha sokan hisznek a Bitcoinban, a Goldman Sachs vezetője abból a szempontból mindenképpen úttörő volt, hogy ilyen fényes pályát előtte senki sem vázolt fel a kriptodeviza számára.

Egészen más véleményen volt viszont Jamie Dimon, a J.P. Morgan Chase vezetője. Ő egyszerűen úgy fogalmazott szeptember elején, hogy a Bitcoin egy óriási csalás. Semmilyen valós dolog nem áll mögötte, csupán spekuláció. Jamie Dimon a mostani Bitcoin mániát a 17. századi Hollandiában végigsöprő tulipánhagyma őrülettel állította párhuzamba. Akkor az emberek egyre drágábban és drágábban kereskedtek a tulipánhagymákkal, abban a hiszemben, hogy az áremelkedésnek soha nem lesz vége. Mint a bankár figyelmeztetett, a történet meglehetősen szomorúan zárult, és a Bitcoin esetében is hasonló véget vár.

Morgan Stanley vezérigazgatója James Gorman a fenti két vélemény között foglalt állást. Szeptember végén azt mondta, hogy a Bitcoin több, mint egy futó hóbort. Mint fogalmazott, nem fektetett pénzt a Bitcoinba, de sokakkal találkozott, akik viszont megtették már. A virtuális fizetőeszközt erősen spekulatívnak tartja, a vásárlók komoly kockázatot vállalnak, amikor ebbe fektetik a pénzüket. Ugyanakkor szerinte a blockchain technológiának lehet jövője. Ahogy azt is megérti, hogy sokak számára a magánéletük védelme fontos, és ennek érdekében szívesen használnának titkosított pénzügyi megoldásokat.

Ezek a legértékesebb autómárkák


Két évvel ezelőtt, még a Bitcoin mánia fellángolása előtt mondott véleményt a kriptodevizáról Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési vállalat feje, aki nem mellesleg a világ 5 legvagyonosabb emberének egyike. Buffett akkor úgy vélekedett, hogy a Bitcoin egy délibáb. Azt elismerte, hogy ez az anonim átutalásnak egy meglehetősen jó eszköze, de befektetési eszközként nem hisz benne. Akkor senkinek sem javasolta, hogy Bitcoinban tartsák a pénzüket.

A világ legnagyobb hedge fundjának, a Bridgewater Associates alapítója Ray Dalio sem nagy rajongója a kriptoeszköznek. A Bitcoin szerinte egy lufi, ami előbb-utóbb kidurran. Ő is csak egy nagyon spekulatív eszköznek látja, amelybe nem tanácsos befektetni.

A BlackRock befektetési alap vezetője Larry Fink szerint óriási potenciál van az eszközben, és személyesen komolyan hisz abban, hogy a Bitcoin komoly jövő előtt áll. Némileg szarkasztikus volt ugyanakkor amivel magyarázta a Bitcoin elmúlt éves óriási árfolamemelkedését. Szerinte a kritoeszközök iránti felfokozott érdeklődés nem a véletlen műve, sokkal inkább annak a bizonyítéka, hogy milyen óriási mennyiségű pénzt próbálnak világszerte tisztára mosni. Azt is elismerte, hogy a benne rejlő potenciál ellenére a Bitcoin jelenleg erősen spekulatív eszköz.

mfor.hu