2007. szeptember 23. 19:34

A GDP egy százalékára jutó állami lakástámogatás több tucat csatornán és intézményen át jut el a polgárokhoz, miközben szétforgácsolódik - hangzott el a 11. Lakásvásárt kísérő konferencián.

A lakáspolitika alapvető problémáját Harmati László, az FHB vezérigazgató helyettese abban látta, hogy a GDP 1 százalékára jutó lakástámogatás 40 csatornán, fele ennyi intézményen keresztül forgácsolódik szét. A fejlettebb országokban a GDP 2 százalékát kitevő állami támogatás néhány területre fókuszál. Ehhez kapcsolódva fejtegette Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke, hogy sem a lakáspolitikának, sem a lakásépítésnek nincs önálló állami szervezete.

Javaslatként merült fel, hogy az állam a lakás helyett a lakhatást támogassa, ebbe a lakbértámogatás mellé integrálni kellene a ma külön csatornán futó gázár támogatást is. Évi 5-10 milliárd forint lakbértámogatásból már be lehetne indítani a vállalkozói bérlakás építést.

Az állam szabályozási funkciója nem utolsó sorban a sarc, mondta Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge's csoport tulajdonosa. Példaként hozta fel azt a vizsgálatot, amely utólagos jogértelmezés szerint megemeli a befektetők helyi adó alapját, mivel nem lehet levonni abból a kivitelezőknek kifizetett összeget.

A politikai elit gondolataiban nem kapcsolódik össze az a tény, hogy a lakásépítés munkahelyeket teremt (jelenleg 110 ezret) - mondta Soós János, a Budapesti Városfejlesztési Zrt. elnöke. Kitért arra is, hogy egy 10 milliós lakás vételárában 3 millió forint adót fizet a vásárló.

Az idén kiadott jelzáloghitelek kétharmada szabad felhasználású, ennek jelentős emelkedése miatt nem csökkent az új hitelek állománya - mondta Harmati László. Az ilyen hitelek negyede azonban újra csak lakás célra (felújításra, korszerűsítésre) fordítódik.

A konferencia végén az optimizmusra okot adó tényekről esett szó. Európában az elmúlt 10 évben - országonként eltérően, de - 2-3-szorosára emelkedtek a lakásárak. Ez a tendencia előbb-utóbb utoléri Magyarországot is, ahol a 4 milliós lakásállomány 20 százaléka nem alkalmas a mai igények kielégítésére. Tehát piac lenne, csak a fizetőképes keresletnek kell megteremtődni - vonták le a következtetést a résztvevők.

(MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.