2007. október 23. 08:44

Tavasz és az ősz hagyományosan jó időszak a lakáseladók számára, talán nem véletlenül ezekre a hónapokra időzítik az egyre szaporodó ingatlan kiállításokat, melyek szervezői tavasszal látványosan összevesztek a sajtó hasábjain keresztül. A „kisebb” rendezvénynek számító Lakásbörze a Lurdy-házból idén ősszel már a BNV területére költözött, szervezőik 100.000 lakással várták a látogatókat állításuk szerint.

Ebben a kiállítási szezonban – egyelőre úgy tűnik – elmarad a „kinek a kiállításán van több lakás” kezdetű vita, hiszen egyébként sem biztos, hogy a mennyiség a lényeg az ilyen rendezvényeken, hanem a minőség. A konkurens rendezvény néhány héttel ezelőtt már lezajlott, így kíváncsiak voltunk, milyen újdonságok várják a reménybeli vásárlókat a Hungexpón – miközben a piaci szakértők arról beszélnek, hogy csökkent a lakásvásárlási kedv, és az ingatlanpiacnak voltak már sokkal jobb évei is.

A BNV megközelítése autóval tulajdonképpen az első jótanácsként is felfogható a vásárlók számára: olyan ingatlant kell választani, ami vagy a városközpontban van, vagy pedig igen jók a közlekedési lehetőségei, ugyanis a Kerepesi úttól az első szabad parkolóhelyig való eljutás közel egy órát vett igénybe.

A korábbi, mérsékelten elegáns helyszínről – többek között a szabad terek szempontjából is - mindenképpen jó választásnak tűnt a rendezvény átköltöztetése, a szellősen berendezett B pavilonban nem lehetett senkinek sem túlzottan tolongás-érzése. Némileg meghökkentő módon a kiállítókkal a csarnoknak csak nagyjából a felét sikerült megtölteni, a terem másik felén ugyanis a Tőkeexpo-t rendezték meg, ahol leginkább bróker és pénzügyi tanácsadó cégek képviseltették magukat, valamint különféle, a témához kapcsolódó előadásokat rendeztek – ottjártunkkor viszonylag gyér érdeklődés mellett.

Az előző rendezvényekhez képest szembetűnő, hogy jóval több új építésű beruházás képviselői jelentek meg a kiállításon, ízléses makettekkel és katalógusokkal, de kihagyhatatlan akcióra a standokat többször végigjárva sem nagyon lehetett bukkanni – azonban bőségesen voltak hiányzók is, több, nagy volumenű építkezéseket bonyolító vállalkozás is távol maradt a B pavilontól.

A nagy, országos ingatlanközvetítők – mintha csak tesztelnék a rendezvényt, vagy már az előző kiállításon kiköltekeztek – mindössze jelzésértékű standokkal voltak jelen, ahol leginkább csak felületesebb információszerzésre volt lehetőség – lévén hogy leülni és számítógépen nézelődni csak kevés helyen lehetett kényelmesen.

Annál több volt viszont a kisebb ingatlanirodák által birtokolt stand, melyek lelkes ügynökei alaposan kikérdezték a nézelődőket vásárlási szándékaikról, és – akinek sikerült – jó adag szórólapot nyomtak a kezébe. Hasonló volt a helyzet pénzintézeti fronton is: a nagy bankok és hitelközvetítők csak kis részben voltak megtalálhatóak, viszont annál több a piacon még kisebbnek számító vállalkozás volt jelen – jó okkal, hiszen felmérések szerint a vásárlók 70%-a hitelt vesz fel új otthona finanszírozásához.

A kiállítók elmondása szerint a nagyobb többség inkább csak szemlélődött, érdeklődött, kevesen kezdtek bele komolyabb tárgyalásokba – de leginkább 1.5-2 szobás lakásokat kerestek, jó közlekedéssel és némi zöld területettel. Tapasztalatok szerint egyre fontosabb a magánszféra védelme, mely alatt leginkább a szomszédoktól való „képi és hangi” elszeparálódást értik a vásárlójelöltek.

Akinek a helyszínen felvonultatott kínálat nem lett volna elég, és elunta a standok közötti nézelődést (melyet meglehetősen gyorsan meg lehetett ejteni), a netes kínálatból is böngészhetett. Döntésre valószínűleg a többség csak a sétálgatás közben beszerzett számtalan ingyenes hirdetési újság, pr-cikkekkel teli „életmódmagazin”, valamint szórólap áttanulmányozása után fogja majd elszánni magát. Öröm volt látni ebből a szempontból mennyit fejlődött pár év alatt az ingatlanszakma – a többség igényes, színes kiadványokkal jelent meg, a klasszikus fénymásolt A4-es ajánlatokat alig-alig lehetett már fellelni.

Jó ez a Lakásbörze, de azért még van hova fejlődni – összegeztük a tapasztalatokat távozóban, kezünkben rengeteg prospektussal, miközben azon gondolkodtunk, hogy nemcsak saját ingatlanunkat, hanem a Hungexpo pavilonjait sem ártana már felújítani.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!