2007. október 23. 08:44

Tavasz és az ősz hagyományosan jó időszak a lakáseladók számára, talán nem véletlenül ezekre a hónapokra időzítik az egyre szaporodó ingatlan kiállításokat, melyek szervezői tavasszal látványosan összevesztek a sajtó hasábjain keresztül. A „kisebb” rendezvénynek számító Lakásbörze a Lurdy-házból idén ősszel már a BNV területére költözött, szervezőik 100.000 lakással várták a látogatókat állításuk szerint.

Ebben a kiállítási szezonban – egyelőre úgy tűnik – elmarad a „kinek a kiállításán van több lakás” kezdetű vita, hiszen egyébként sem biztos, hogy a mennyiség a lényeg az ilyen rendezvényeken, hanem a minőség. A konkurens rendezvény néhány héttel ezelőtt már lezajlott, így kíváncsiak voltunk, milyen újdonságok várják a reménybeli vásárlókat a Hungexpón – miközben a piaci szakértők arról beszélnek, hogy csökkent a lakásvásárlási kedv, és az ingatlanpiacnak voltak már sokkal jobb évei is.

A BNV megközelítése autóval tulajdonképpen az első jótanácsként is felfogható a vásárlók számára: olyan ingatlant kell választani, ami vagy a városközpontban van, vagy pedig igen jók a közlekedési lehetőségei, ugyanis a Kerepesi úttól az első szabad parkolóhelyig való eljutás közel egy órát vett igénybe.

A korábbi, mérsékelten elegáns helyszínről – többek között a szabad terek szempontjából is - mindenképpen jó választásnak tűnt a rendezvény átköltöztetése, a szellősen berendezett B pavilonban nem lehetett senkinek sem túlzottan tolongás-érzése. Némileg meghökkentő módon a kiállítókkal a csarnoknak csak nagyjából a felét sikerült megtölteni, a terem másik felén ugyanis a Tőkeexpo-t rendezték meg, ahol leginkább bróker és pénzügyi tanácsadó cégek képviseltették magukat, valamint különféle, a témához kapcsolódó előadásokat rendeztek – ottjártunkkor viszonylag gyér érdeklődés mellett.

Az előző rendezvényekhez képest szembetűnő, hogy jóval több új építésű beruházás képviselői jelentek meg a kiállításon, ízléses makettekkel és katalógusokkal, de kihagyhatatlan akcióra a standokat többször végigjárva sem nagyon lehetett bukkanni – azonban bőségesen voltak hiányzók is, több, nagy volumenű építkezéseket bonyolító vállalkozás is távol maradt a B pavilontól.

A nagy, országos ingatlanközvetítők – mintha csak tesztelnék a rendezvényt, vagy már az előző kiállításon kiköltekeztek – mindössze jelzésértékű standokkal voltak jelen, ahol leginkább csak felületesebb információszerzésre volt lehetőség – lévén hogy leülni és számítógépen nézelődni csak kevés helyen lehetett kényelmesen.

Annál több volt viszont a kisebb ingatlanirodák által birtokolt stand, melyek lelkes ügynökei alaposan kikérdezték a nézelődőket vásárlási szándékaikról, és – akinek sikerült – jó adag szórólapot nyomtak a kezébe. Hasonló volt a helyzet pénzintézeti fronton is: a nagy bankok és hitelközvetítők csak kis részben voltak megtalálhatóak, viszont annál több a piacon még kisebbnek számító vállalkozás volt jelen – jó okkal, hiszen felmérések szerint a vásárlók 70%-a hitelt vesz fel új otthona finanszírozásához.

A kiállítók elmondása szerint a nagyobb többség inkább csak szemlélődött, érdeklődött, kevesen kezdtek bele komolyabb tárgyalásokba – de leginkább 1.5-2 szobás lakásokat kerestek, jó közlekedéssel és némi zöld területettel. Tapasztalatok szerint egyre fontosabb a magánszféra védelme, mely alatt leginkább a szomszédoktól való „képi és hangi” elszeparálódást értik a vásárlójelöltek.

Akinek a helyszínen felvonultatott kínálat nem lett volna elég, és elunta a standok közötti nézelődést (melyet meglehetősen gyorsan meg lehetett ejteni), a netes kínálatból is böngészhetett. Döntésre valószínűleg a többség csak a sétálgatás közben beszerzett számtalan ingyenes hirdetési újság, pr-cikkekkel teli „életmódmagazin”, valamint szórólap áttanulmányozása után fogja majd elszánni magát. Öröm volt látni ebből a szempontból mennyit fejlődött pár év alatt az ingatlanszakma – a többség igényes, színes kiadványokkal jelent meg, a klasszikus fénymásolt A4-es ajánlatokat alig-alig lehetett már fellelni.

Jó ez a Lakásbörze, de azért még van hova fejlődni – összegeztük a tapasztalatokat távozóban, kezünkben rengeteg prospektussal, miközben azon gondolkodtunk, hogy nemcsak saját ingatlanunkat, hanem a Hungexpo pavilonjait sem ártana már felújítani.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.