<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Immár második hónapja stagnál az ingatlanok adásvétele Magyarországon.

Az idei második leggyengébb adatát produkálta a lakóingatlan-piac novemberben, hiszen a Duna House Tranzakciószám Becslése szerint mindössze 10 553 ingatlan került új tulajdonoshoz az év 11. hónapjában. Ez pedig csak 1 százalékkal magasabb a 2014-es 10 434-es értéknél.

Vagyis a DH-becslése szerint kvázi megállt a növekedés a piacon, hiszen immár ez a második hónap, amikor a nulla százalékot csak minimálisan tudja meghaladni a dinamika. Az éves összevetésben azonban továbbra is jól áll a piac, hiszen január óta 125 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami 30 százalékkal magasabb a tavalyinál. Ez persze mindenekelőtt az első félév nagyon erős számainak köszönhető.

A DH elemzése ugyanakkor megjegyzi, hogy a tranzakciószám stagnálása folyamatosan növekvő lakásár környezetben történik, amelyhez a magáncélú vásárlók lassan alkalmazkodnak.

Hogy az adásvételek száma ismét nekilódul-e a következő hónapokban, az a szabályozói környezettől (esetleges ÁFA-csökkentés az új építésű lakások piacán), az ingatlanárak alakulásától, és a lakossági hitelundortól függ leginkább. Amennyiben a lakosság ismét bátrabban vesz majd fel hiteleket (ami egyébként az elmúlt időszakban már látható), akkor a jelenlegi reál-bérnövekedés, az alacsony hitelkamatok, illetve a magas albérleti árak továbbra is lakásvásárlásra ösztönözhetik a háztartásokat.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.