2017. november 10. 16:02

Pénteken dönt Magyarországról a Fitch Ratings hitelminősítő. A pozitív kilátásra van esély, de lehet, hogy minden marad a régiben. A felminősítés pedig még nem valószínű.

Magyarországot jelenleg a befektetésre ajánlott kategória legalsó fokán tartja stabil minősítés mellett a három legnagyobb hitelminősítő közül a Fitch Ratings, amely várhatóan pénteken ismerteti legfrissebb magyar gazdaságról szóló elemzését.

Miből választanak?
“Elméleti szinten három döntésből válogatnak a Fitch szakértői. Elképzelhető, hogy mindent változatlanul hagynak, szóba jöhet a felminősítés, de a legvalószínűbb, hogy a jelenlegi BBB- osztályzathoz rendelt stabil kilátást egy későbbi felminősítést megalapozó pozitív kilátásra cserélik. Hogy ezek küzül melyiket választja a Fitch az leginkább attól függ, hogy a pozitív és negatív tényezőket milyen súllyal veszik figyelembe” - mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.
A szakértő szerint pozitívumként értékelhetik a Fitch-nél, hogy gyorsuló ütemben növekszik a magyar gazdaság, jelentős többlet halmozódott fel a folyó fizetési mérlegben, a költségvetési hiány is kezelhető, valamint a külső adósság és az államadósság is csökkent. A csökkenő munkanélküliség, a magánszektor mérséklődő eladósodottsága és a hitelportfólió javulása szintén kedvező tényező lehet a szemükben.
 
 
Kockázatok
A Fitch ugyanakkor a kockázatokra is felhívhatja a figyelmet. Ezek között szerepelhet, hogy a GDP gyorsulása nagyban köszönhető az uniós pénzeknek. A magyar gazdaság potenciális növekedése 2 százalék körül van, ami gyengének mondható. A kamatkiadások nélküli egyenleg, az úgynevezett elsődleges egyenleg és a strukturális egyenleg romlását is rizikósnak mondhatja a Fitch.
Németh Dávid szerint, valószínű, hogy egy esetleges felminősítéssel még megvárja a Fitch a jövő évi választásokat és az azt követően körvonalazódó gazdaságpolitikai lépések alapján dönt majd arról, hogy jobb osztályzatot ad-e Magyarországnak.
 
mfor.hu