2p

Az előzetesen vártnál jobbak lettek a JP Morgan második negyedéves eredményei, bár a cég profitja 52 százalékkal esett - jelentette be a pénzintézet a mai tőzsdenyitás előtt.

Elsősorban a hitelválság miatti leírásoknak és a Bear Stearns megvételének köszönhetően esett vissza 52 százalékkal a JP Morgan profitja. A részvényenkénti bevétel azonban így is magasabb lett a vártnál, a tőzsdenyitás előtt meg is lódultak az amerikai pénzintézet részvényei.

A JP Morgan bevétele 2 milliárd dollár volt a második negyedévben, ezjelentősen elmarad a tavalyi év hasonló időszakának 4,2 milliárdos adatától. Részvényenként 54 cent volt a vállalat bevétele szemben a tavalyi 1,20 dolláros értékkel. Azonban ez még mindig jóval kedvezőbb a várakozásoknál, a Bloomberg által megkérdezett 15 elemző 44 centes részvényenkénti bevételre számított.

A cég már az első negyedévben is megfelezte eredményét tavalyhoz képest, így a mostani adat azt mutatja, hogy azóta nem kellett újabb jelentős veszteségeket elkönyvelni.

A vállalat eddig összesen 9,2 milliárd dollárnyi veszteségleírást jelentett be a hitelválság miatt, a bank a gyenge eredményeket jórészt annak tudja be, hogy a gyengülő gazdaság miatt az ügyfelek nem tudják fizetni hitleeik törlesztőrészleteit. A JP Morgan szakemberei arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság továbbra is gyenge marad, sőt még a mostaninál is gyengébb lehet, ezért a pénzügyi piacok várhatóan stresszesek lesznek.

Az elmúlt hónapokban a JP Morgan még kedvezően szerepelt a tőzsdén versenytársaihoz képest. A pénzintézet részvényeinek értéke 28 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, miközben például a Citigroup ugyanebben az időszakban 69 százalékot bukott, de a Bank of America is 54 százalékkal olcsóbb lett.

Tegnap az ötödik legnagyobb amerikai bank, a Wells Fargo közölt a vártnál jobb jelentést, aminek hatására az egész pénzügyi szektor meglódult. A JP Morgan például 16 százalékkal drágult tegnap, ami az elmúlt hat év legjobb napi teljesítménye. Ma a nyitás előtt a kedvező eredmény hatására további 4,2 százalékkal nőtt a részvények értéke az elektronikus kereskedésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!