2018. augusztus 10. 10:31
mfor.hu

A befektetők bizalma kissé megingott, a forint is gyengül a török líra miatt.

Ahogy arról reggel az mfor.hu beszámolt róla, a török líra kritikus helyzetbe került, a hét elején kezdődő zuhanás felgyorsult, és napról napra negatív rekordokat dönt az árfolyam. A török fizetőeszköz esetében nem túlzás összeomlásról beszélni, hiszen 8 százalékos zuhanást mutat a dollár ellenében fél 11-kor, ám nem sokkal korábban 12 százalékos mínuszt is láthattunk. A negatív befektetői hangulat kihatott pénteken a tőzsdékre és a devizapiacokra is.

Mind a nagy európai piacok, mind a BUX lejtmenetre váltott, és 1 százalék feletti mínuszokat látunk a tőzsdéken. A devizapiacokon látványos dollárerősödést láthattunk az euróval szemben.

A kockázatkerülő üzemmódba lépő befektetők a forintot sem kímélték, a magyar fizetőeszköz az utóbbi napok stabilitása után gyengült. Így nem sikerült a 320-as szintet tartani a hétvégére, az euró 322 fölé emelkedett a forinttal szemben.

Ha a forint grafikonját nézzük és a technikai elemzést hívjuk segítségül a lehetséges mozgás kapcsán, akkor sem túl biztató a kép. Az Equilor szakértői szerint a forintot is adni kezdték a befektetők már a tegnapi kereskedésben, ma pedig megérkeztünk a narancsszínnel jelzett csökkenő ék alakzat felső szárához. A 322,80-323,30-as tartomány jelent fontos ellenállást, szignifikáns áttörése esetén folytatódhat az emelkedés, és minimum 326,35-ig emelkedhet a jegyzés.