2018. június 20. 09:00

Ha nem tartják be a szabályokat, akkor a hozzátartozókra hárul minden költség.

A hatályos jogszabályokban foglalt 2019-es időponttal szemben csak két évvel később, 2021-ben nyílik mód arra, hogy a temetési szolgáltatást megfizetni nem tudó gyászolók olcsóbb megoldást választhassanak.

Az olcsó temetés is sokba kerülhet Az olcsó temetés is sokba kerülhet

A szociális temetés során a hozzátartozók dolga a temetési előkészületek elvégzése, ideértve az elhunyt mosdatását, felöltöztetését, a sír kiásását, a koporsó vagy urna kiszállítását a temetőn belül, valamint a sírba vagy urnába helyezést. A temetést az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól lehet majd igényelni. Az elhunyt hűtéséről, szállításáról, hamvasztásáról az állam gondoskodik. A sírhelyet is az állam biztosítja. Vagyis a temetési költségek nem terhelik a hozzátartozókat, ha minden szabályt betartanak. Ennek ellenére a javaslat az elmúlt években megosztotta a közvéleményt, sokan szenvtelennek tartják az ötletet. 

A szociális temetés bevezetése évek óta késik, 2014 után 2019-re tolták el legutóbb a jogszabály hatályba léptetését. A 2019-es költségvetési törvény megalapozására szolgáló, frissen benyújtott törvénycsomagban találtunk rá az újabb halasztást eredményező kormányzati intézkedésre (merthogy biztosra vesszük, a parlament áldását adja majd a módosításra): ez alapján 2021-től kerül be a temetői szolgáltatások közé a szociális temetés.

A temető üzemeltetőjének annyi feladatot ír elő a várhatóan 2021-ben hatályba lépő törvény, hogy gondoskodnia kell a szociális temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi és járványügyi szabályok ismertetéséről. Amennyiben e szabályokat nem tartják be a szociális temetést választók, akkor az üzemeltető látja a temetéssel kapcsolatos teendőket, aminek a költségét átterheli a hozzátartozókra. Vagyis ebben az esetben fizetni kell.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.