TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. június 20. 09:00

Ha nem tartják be a szabályokat, akkor a hozzátartozókra hárul minden költség.

A hatályos jogszabályokban foglalt 2019-es időponttal szemben csak két évvel később, 2021-ben nyílik mód arra, hogy a temetési szolgáltatást megfizetni nem tudó gyászolók olcsóbb megoldást választhassanak.

Az olcsó temetés is sokba kerülhet Az olcsó temetés is sokba kerülhet

A szociális temetés során a hozzátartozók dolga a temetési előkészületek elvégzése, ideértve az elhunyt mosdatását, felöltöztetését, a sír kiásását, a koporsó vagy urna kiszállítását a temetőn belül, valamint a sírba vagy urnába helyezést. A temetést az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól lehet majd igényelni. Az elhunyt hűtéséről, szállításáról, hamvasztásáról az állam gondoskodik. A sírhelyet is az állam biztosítja. Vagyis a temetési költségek nem terhelik a hozzátartozókat, ha minden szabályt betartanak. Ennek ellenére a javaslat az elmúlt években megosztotta a közvéleményt, sokan szenvtelennek tartják az ötletet. 

A szociális temetés bevezetése évek óta késik, 2014 után 2019-re tolták el legutóbb a jogszabály hatályba léptetését. A 2019-es költségvetési törvény megalapozására szolgáló, frissen benyújtott törvénycsomagban találtunk rá az újabb halasztást eredményező kormányzati intézkedésre (merthogy biztosra vesszük, a parlament áldását adja majd a módosításra): ez alapján 2021-től kerül be a temetői szolgáltatások közé a szociális temetés.

A temető üzemeltetőjének annyi feladatot ír elő a várhatóan 2021-ben hatályba lépő törvény, hogy gondoskodnia kell a szociális temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi és járványügyi szabályok ismertetéséről. Amennyiben e szabályokat nem tartják be a szociális temetést választók, akkor az üzemeltető látja a temetéssel kapcsolatos teendőket, aminek a költségét átterheli a hozzátartozókra. Vagyis ebben az esetben fizetni kell.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.