2018. április 20. 12:52

Eltöröltetné a sírhelymegváltási díjat, támogatást biztosítana a temetők rendbehozatalához.

Azt néhány órája tudni lehet, hogy Lázár János nem a Miniszterelnökség élén folytatja munkáját a következő kormányzati ciklusban. Az még nem egyértelmű, hogy a kormányban vállal-e más posztot, de nyilatkozata alapján inkább arra lehet számítani, hogy egyéni képviselőként vesz majd részt a májusban felálló parlament munkájában.

Lázár János Lázár János

A közösségi portálra feltett videós bejegyzésében viszont elárulta, hogy mi lesz az első törvénymódosítási javaslata a 2018-2022-es ciklusban. A választókörzetében élők észrevételeit meghallgatva úgy döntött, hogy ideje eltörölni a sírhelymegváltási díjakat, továbbá támogatást kell biztosítani a temetők rendbetételéhez.

Lázár többször kifejtette már, hogy szerinte egy településről, az ott élőkről mindent elmond a temetőjük állapota. A sírhelymegváltás után fizetendő díj megszüntetését is napirendre vette korábban.

Fontosnak tartja, hogy a sírkertek, temetők rendezettek legyenek. Ezért a törvényjavaslatában támogatást akar biztosítani ehhez. Mnt fogalmazott: "úgy, hogy a temetőket fönntartó önkormányzatok és egyházak helyzete könnyebb legyen."

A javaslatával továbbá eltörölné a sírhelymegváltási díjakat. Nem csekély tételekről van szó, a fővárosi temetőkben például az időtől és a temetkezés formájától függően több tízezertől 200-300 ezer forintig terjedő díjakat kell fizetni.

Lázár azt nem mondta el, hogy mikortól nem kellene sírhelymegváltási díjat fizetni, mindenesetre számára jelenleg ez a legfontosabb ügy.