TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 27. 06:40

Az sem baj, ha egy éve hozták forgalomba, csak ne fusson többet 2000 kilométernél.

A tegnapi Magyar Közlönyben több, a hétfőn induló Családvédelmi Akcióterv paramétereit módosító rendelet jelent meg. A babaváró hitel feltételeinek csiszolása mellett a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét - hivatalosan személygépkocsi-szerzési támogatását - rögzítő jogszabályon is finomított a kormány.

Boldogok a nagycsaládosok Boldogok a nagycsaládosok

Utóbbi esetében a legfontosabb változás, hogy a rendelettel egyértelműsítették, mely autók számítanak újnak, amelyek után igénybe lehet venni a 2,5 millió forintos, de legfeljebb a  megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50 százalékát kitevő állami kedvezményt. Az eredeti, márciusban megjelent rendelet ugyanis ezt nem fejtette ki, erre most került sor.

Nézzük először a módosítás teljes szövegét (kiemelve a változásokat a korábbi szöveghez képest), aztán kifejtjük, mi a változás lényege.

"Megfelelő befogadóképességű személygépkocsi: a  kérelem benyújtásának időpontjában a  közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendelet értelmében személyszállítás céljára készült és jóváhagyott, M1 járműkategóriába sorolt olyan járműkísérő lappal rendelkező gépkocsi – a  lakóautó jellegű jármű kivételével  –, amelyben a  vezető ülését is beleértve legalább hét állandó ülőhely van, továbbá új járműnek minősül, ideértve a  belföldi kereskedelmi forgalomban személygépkocsik értékesítésével üzletszerűen foglalkozó, adószámmal rendelkező szervezet vagy – a  nagycsaládostól vagy a  támogatással érintett személytől eltérő – személy (a  továbbiakban: autókereskedő) által a  nagycsaládos általi megszerzése előtt legfeljebb egy évvel forgalomba helyezett és legfeljebb 2000 kilométert futott személygépkocsit is, amelyet az  autókereskedő továbbértékesítési céllal szerzett be, és amelyet a  forgalomba helyezése és a  nagycsaládos általi megszerzése közti időszakban nem használtak vagy kizárólag értékesítés előtti bemutatás céljára használtak;”

Mint jeleztük, eddig csak annyit tartalmazott a jogszabály, hogy a gépjárműnek újnak kell lennie. A pontosítás alapján azok az autók is ide értendők, amelyeket már forgalomba hoztak, legkésőbb a vételt megelőző egy évben, de nem volt még tulajdonosa, az autókereskedőnél parkolt, és legfeljebb tesztkörökre vitték el, maximum 2000 kilométert rakva a gépjárműbe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.