2020. február 28. 09:54
mfor.hu

A részvénypiacok egész héten szakadatlanul estek, a befektetők egy erősen pesszimista forgatókönyvet kezdtek árazni. Vélhetőleg ez is hatással volt a forint péntek reggeli mozgására.

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben pénteken a bankközi devizapiacon. Az eurót közvetlenül kilenc óra előtt 340,60 forinton jegyezték, ami a forint valaha elért leggyengébb árfolyama, az ezt követő percekben a kurzus még egy piacit tovább romlott. Így a magyar fizetőeszköz új negatív rekordja 340,71-es szint az euróval szemben. Az eddigi mélypont az idén február 12-én elért 340,37 forintos eurójegyzés volt. A dollár jegyzése 309,40 forintra emelkedett a kora reggeli 308,88 forintról, a svájci frankot pedig 319,89 forinton jegyezték 319,45 forint után.

A mozgás vélhetőleg nem független a piacokon kialakult pániktól, a befektetők ugyanis folyamatosan szabadulnak meg a kockázatosnak vélt eszközöktől. Valószínűleg ezek a pánikreakciók hatottak a magyar fizetőeszközre is, és így került az is eladói nyomás alá.

A kora reggeli mélypont után egy egységet tudott a forint erősödni, és visszatért a 340-es szint erősebb oldalára. Azt viszont nem lehet megmondani, hogy a forint esése megáll, vagy tovább folytatódik. Rövid távon elsősorban a pszichológiai tényezők hathatnak, ha tovább tart a pánikhangulat, akkor a forint is nehezen tud stabil maradni. Ha jönne egy kis megnyugvás, akkor az MNB keddi monetáris tanácsi ülésének határozottabb fellépése segíthet, és talán tudja stabilizálni a magyar fizetőeszközt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.