Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Erre lehet következtetni a jegybanki alapkamatot 0,9 százalékon hagyott mai döntést követően kiadott közleményből. Az, hogy valóban lép-e a Monetáris Tanács a következő, egy hónap múlva sorra kerülő kamatdöntő ülésén – amelyen az inflációs jelentést is jóváhagyják –, mindenekelőtt annak függvénye, hogy a fogyasztóiár-index januári kiugrása egyszerinek bizonyul, vagy az tartósnak tekinthető.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén nem változtatott sem a 0,9 százalékos jegybanki alapkamaton, sem az egyéb kondíciókon. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes, fedezett hiteleké pedig az irányadó rátával azonos mértékű, 0,9 százalékos. Ez azt jelenti, hogy immár csaknem négy éve, 2016. május 25-e óta 0,9 százalék az MNB irányadó rátája.

Még várnak a következő inflációs adatraMég várnak a következő inflációs adatra

Ezen állandóság miatt a kamatdöntő ülések után kiadott közleményból próbál a piac iránymutatást kapni. A most publikált szövegről összességében elmondható, hogy az ugyan a januárihoz képest jelentős változásokat tartalmazott, az abban leírtak összhangban voltak Nagy Márton MNB-alelnök nyilatkozataival.

Eszerint „A Monetáris Tanács legközelebb a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, amelyre alapozva meghatározza, hogy milyen mértékű lépésre van szükség az inflációs cél elérése érdekében. Amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a Monetáris Tanács kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni.” Nagy Márton ugyanezen tartalmú, tizenkét nappal ezelőtt elhangzott szavaira a forint az euróval szembeni mélypontjáról (340,3) csaknem öt egységnyit erősödött, miután a hazai fizetőeszköz gyengülésére short-ügyleteket kötöttek zárták a pozícióikat, amit forintvételekkel tudnak megtenni.

A márciusi kamatdöntő ülés kimenetele nagyban függ az addig beérkező új adatoktól és piaci folyamatoktól.

Az elmúlt napokban a verbális intervenciókkal sikerült stabilizálni a forint árfolyamát, ráadásul az irányadó budapesti bankközi hitelkamatláb, a Bubor gyors emelkedése is megállt (ez utóbbi valószínűleg gyorsabb és nagyobb mértékű volt, mint amit az MNB kívánatosnak tartott), így a jegybank tarthatta magát az eredeti menetrendhez, vagyis várhat márciusig az esetleges konkrét lépésekkel – olvasható a CIB Bank lapunkhoz eljuttatott elemzésében.

Változott a közlemény hangvétele: míg a januári inkább galamb-hangvételűnek volt mondható, addig most ismét semleges álláspontra helyezkedett a jegybank az inflációval kapcsolatban. Ugyanakkor a prognózis egyelőre ugyanaz: "A fogyasztóiár-index 2020 első negyedévének végére visszatér a toleranciasávba, és az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik. Az inflációs várakozások továbbra is horgonyzottak. Az adószűrt maginfláció 2020 első negyedévében a jelenlegi szintje közelében alakul, majd ezt követően fokozatosan mérséklődik." Ezen kívül a döntéshozók felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus terjedése tovább fokozhatja a reálgazdasági és pénzpiaci bizonytalanságokat. A vírus terjedése a globális növekedési kilátások újbóli romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja.

A forint semlegesen reagált a Monetáris Tanács közleményére, euróval szembeni árfolyama gyakorlatilag ugyanúgy a 337-es szint környékén tartózkodott, mint annak publikálása előtt. Késő délután azonban 338 forint fölé gyengült.

Ez azért figyelemre méltó, mert "az euró-forint jegyzése egy tavaly ősz óta tartó, enyhén emelkedő trendcsatornában mozog, annak is a felső trendvonalánál, mely 338,50 közelében képez fontos rövid távú ellenállási szintet. Amennyiben azt jelentősen áttörné, akkor rövid időn belül elérhető lehet a 340-es, lélektani szint. Negatív korrekció esetén elsőként 335-nél találunk fontos támaszt, melyet a 330-as szint követ, a közelben húzódik a 200 napos mozgóátlag” – közölte lapunkkal az Equilor Befektetési Zrt.

Az év további részének inflációs kilátásait még elég nagy bizonytalanság övezi, a CIB azonban a számításai alapján úgy látja, hogy március-áprilisig még 4 százalék felett marad a pénzromlási ütem. Az ezt követő mérséklődés is visszafogottabb lehet, mint amire korábban számítottak a pénzintézet elemzői, így szerintük 2020 végére nem valószínű, hogy 3 százalék közelébe süllyedne a fő inflációs index.  Ennek eredményeképpen az éves átlagos infláció 2020-ban ugyan elmaradhat a 4 százaléktól, de érdemben meghaladhatja a 3 százalékos jegybanki célt. Az Equilor azt emelte ki, hogy „nincs könnyű helyzetben a jegybank, hiszen egyrészt a felfelé mutató inflációs kockázatot növelő forintgyengülést, másrészt a bankközi kamatok túlzott emelkedését is igyekszik fékezni, viszont a két folyamat egymással szemben áll”.

Az MNB februárra 4,2, márciusra pedig már toleranciasávon belüli, 3,7 százalékos inflációt vár.

Amennyiben az infláció a jegybank jelenlegi várakozásai szerint visszacsúszik 4 százalék alá, a maginflációs indexek nem emelkednek tovább/nem lépik át tartósan a 4 százalékos szintet, a forint árfolyama pedig stabilizálódik, 2020-ban elkerülhetővé válik akár az alapkamat, akár a -0,05 százalékos egynapos betéti kamat emelése – vélik a CIB-nél.

Hozzátéve: az MNB alapvető célja nem változott, a lehető leghosszabb ideig a lehető legalacsonyabb szinten tartani a belföldi kamatokat úgy, hogy a forint árfolyama is viszonylag stabil maradjon. A „lehető legalacsonyabb” küszöb azonban az év vége óta feljebb tolódott, így év végi 3 hónapos Bubor előrejelzésünket is felfele korrigálták. Rövid távon azonban a jelenlegi magas szintek körül ragadhatnak a kamatok mindaddig, amig az inflációs pályával kapcsolatban nem lát tisztábban a piac.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.