2019. március 12. 18:15
mfor.hu

Adómentességgel ösztönzné a kormány a lakosságot még több állampapír vásárlására.

A 2019. június elsejétől kibocsátott lakossági állampapírok adómentességét is tartalmazza az a törvénymódosító javaslat, melyet kedden délután Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtott be a Parlamentnek. A javaslat szerint a Magyar Állam által kibocsátott és kereskedett lakossági állampapírokból származó jövedelem (kamat, hozam) mentesülne az szja-kötelezettség alól. A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanis a lakossági állampapírok után járó hozam után 15 százalékos szja-t kell fizetni. 

Fotó: MTI Fotó: MTI

Mivel - mint azt a javaslat előterjesztője is megfogalmazta - a lakossági állampapírok állományának növelése gazdaságpolitikai cél, hiszen az állomány növekedése mérsékli az állam és a gazdaság sérülékenységét is. (Nem véletlenül szerepelt a jegybank versenyképességi csomagjában a devizamentes államadósság, mint cél.) Így az állampapírok vásárlásának ösztönzésének egyik eszköze az adómentesség lehet, amellett, hogy a kamatok is emelkedtek a legutóbbi bejelentések szerint. 

Az adómentesség mellett - mint azt a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi javaslatcsomagjában is megfogalmazta - az értékesítési csatornák fejlesztésére is szükség van. Vargáék úgy tűnik, ezt a javaslatot hamar meg is fogadták. 

A parlament elé került javaslat ugyanis a lakastakarékpénztárak számára is engedélyezné a lakossági állampapírok értékesítését. Jelenleg a Magyar Államkincstár mellett egyes bankokban és a Magyar Postán van lehetőség lakossági állampapírt vásárolni. 

A lakossági állampapírokat érintő módosítások mellett a kormány változtatna a pénzügyi tranzakciós illeték mértékén is. A 20 ezer forint feletti lakossági átutalások esetén fixen évi 800 forintban határozná meg az illeték mértékét a jelenlegi 0,3 százalékos költség, maximum 6000 forint helyett. 20 ezer forint alatti utalásoknál maradna az illetékmentesség a jövőben is. 

Egy szövegszerű változtatással minden automataberendezést beregisztráltatnak az adóhatósághoz, nemcsak azokat, amelyek élelmiszereket kínálnak. A jelenlegi rendelkezésben az "élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezés" szövegrészt "automataberendezésre" cserélnél. A bejelentést az automata üzemeltetőjének 2019. június 30-ig kell megtennie. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.