2p

Adómentességgel ösztönzné a kormány a lakosságot még több állampapír vásárlására.

A 2019. június elsejétől kibocsátott lakossági állampapírok adómentességét is tartalmazza az a törvénymódosító javaslat, melyet kedden délután Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtott be a Parlamentnek. A javaslat szerint a Magyar Állam által kibocsátott és kereskedett lakossági állampapírokból származó jövedelem (kamat, hozam) mentesülne az szja-kötelezettség alól. A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanis a lakossági állampapírok után járó hozam után 15 százalékos szja-t kell fizetni. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Mivel - mint azt a javaslat előterjesztője is megfogalmazta - a lakossági állampapírok állományának növelése gazdaságpolitikai cél, hiszen az állomány növekedése mérsékli az állam és a gazdaság sérülékenységét is. (Nem véletlenül szerepelt a jegybank versenyképességi csomagjában a devizamentes államadósság, mint cél.) Így az állampapírok vásárlásának ösztönzésének egyik eszköze az adómentesség lehet, amellett, hogy a kamatok is emelkedtek a legutóbbi bejelentések szerint. 

Az adómentesség mellett - mint azt a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi javaslatcsomagjában is megfogalmazta - az értékesítési csatornák fejlesztésére is szükség van. Vargáék úgy tűnik, ezt a javaslatot hamar meg is fogadták. 

A parlament elé került javaslat ugyanis a lakastakarékpénztárak számára is engedélyezné a lakossági állampapírok értékesítését. Jelenleg a Magyar Államkincstár mellett egyes bankokban és a Magyar Postán van lehetőség lakossági állampapírt vásárolni. 

A lakossági állampapírokat érintő módosítások mellett a kormány változtatna a pénzügyi tranzakciós illeték mértékén is. A 20 ezer forint feletti lakossági átutalások esetén fixen évi 800 forintban határozná meg az illeték mértékét a jelenlegi 0,3 százalékos költség, maximum 6000 forint helyett. 20 ezer forint alatti utalásoknál maradna az illetékmentesség a jövőben is. 

Egy szövegszerű változtatással minden automataberendezést beregisztráltatnak az adóhatósághoz, nemcsak azokat, amelyek élelmiszereket kínálnak. A jelenlegi rendelkezésben az "élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezés" szövegrészt "automataberendezésre" cserélnél. A bejelentést az automata üzemeltetőjének 2019. június 30-ig kell megtennie. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!