<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kondor Béla műve, a Várvédők megdöntötte a BÁV eddigi kikiáltási árainak rekordját: 65 millió forintért tűzi licitre az aukciósház soron következő kétnapos árverési eseményén. A május végi 81. Művészeti aukción a festmények és műtárgyak mellett, ékszereket, luxusórákat, bútorokat és néhány különlegességet is felsorakoztat a társaság, összesen közel 700 tételre lehet licitálni. 

A BÁV következő kétnapos árverésén Kondor Béla egyetlen még magánkézben lévő nagyméretű munkája, a Várvédők kerül kalapács alá. A festő nemcsak a magyar piktúra, de a nemzeti kultúra kiemelkedő alakja is volt. Őszintén hitt abban, hogy a művészettel jelet lehet hagyni az életben, s ennek érdekében meg is tett mindent. Így amellett, hogy a mű 65 millió forintos kikiáltási árával kivívta magának a BÁV történetének eddigi legmagasabb induló áráért járó címet, valós a kérdés, hogy a mostani árverésen megdönti-e a 2018-ban, a 71. Művészeti aukción Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című műve által felállított, jutalékkal együtt számított 75,6 millió forintos eladási rekordot. 

 A Várvédők című olajfestmény magán viseli Kondor művészetének két fő forrásvidékét: a konstruktivizmus és a szürrealizmus alapvető stílusjegyeit. A 16. századi előképre felhúzott kompozíció ugyanakkor ízig-vérig modern és a káosszal, az ember bukott létével szembeállított egyensúly meglelésének belső harcát hivatott kifejezni, ami az alkotó magánéletének is állandó kísérője volt., egy másik csata azonban még előtte áll.

A műtárgy jó befektetés 

A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési indexének keretében a megkérdezettek 80 százaléka szerint jó választás a műtárgybefektetés, mert az inflációval arányos vagy akár azt meghaladó hozamot is realizálhat. A reprezentatív felmérésből az is tisztán látszik, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények állnak az első helyen. Az aukciósház soron következő árverésén éppen ezért közel 200 festmény kerül kalapács alá, amelyek között klasszikus és modern alkotók művei egyaránt megtalálhatóak.

A korábbi rekorder, a magyar szecesszió egyik legismertebb festője, Rippl-Rónai József most két művel tér vissza, az egyik alkotásán pedig ezúttal is egy kék ruhás nő szerepel, csak ez esetben kalap nélkül. A Lány kék ruhában című pasztell-mű 8,5 milliós árról indul. A másik képen a művész saját kortársát, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját és újságíróját, Krúdy Gyulát örökítette meg szénnel.  

Befektetési szempontból azonban nem csak azokra a művészekre érdemes figyelni, akik már rekordernek számítanak. A trendek azt mutatják, hogy az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kapnak a kortárs alkotók, akik többnyire a jelen kor társadalmi és szociális helyzetére reagálnak a művészet eszközeivel. A mostani aukción ezt a kategóriát képviseli feLugossy László 2006-os alkotásával, az Amikor nincs mit (t)enni, valamint Weiler Péter Panelrengeteg című C-printjével. Ehhez hasonlóan Radák Eszter, a Szingli buliba készül című műve is olyan élethelyzetet örökít meg, amely sokak számára ismerős lehet, kikiáltási ára 360 ezer forint.

Weiler Péter: Panelrengeteg Fotó: BÁV
Weiler Péter: Panelrengeteg Fotó: BÁV

 Az idei tavaszi árverés egyik legérdekesebb darabja egy 1609-ben készült, jó állapotú, eredeti Rhédey adománylevél, amelyet annak idejen Illésházy István nádor állított ki az ősi nemzetségekig visszavezethető, régi magyar család utódainak. Ugyanígy figyelemre méltó az a 8 darab ezüst dísztárgy is, mely a Tisza család hagyatékából származik.  

Briliánsok minden mennyiségben 

Az ékszerek népszerűsége az aukciós világban töretlen, a BÁV műtárgybefektetési indexének adatai alapján egyértelműen látszik, hogy az elmúlt 5 évben megnőtt az érdeklődés a kategória iránt: 35-ről 53 százalékra emelkedett, így most már tartósan a második helyen szerepel a preferált műtárgytípusok listáján. A BÁV kétnapos művészeti aukciójának első napján ma már az ezüst műtárgyak mellett órákat és ékszereket bocsát árverésre. A befektetési szempontokat jól illusztrálja, hogy a hazai aukción elkelt ékszerrekordot egy szív függő tartja, amelyet 2022-ben, hosszú licitharc után jutalékkal együtt 57,5 millió forintért vihetett haza a szerencsés nyertes. Idén egy briliáns nyakék az egyik legértékesebb ékszer, amely 8,5 millió forintról indul.