2019. szeptember 12. 19:11

Ezt az Opus Global Nyrt. igazgatósága maga javasolja a tőzsdei társaság október 4-ére meghirdetett rendkívüli közgyűlésén.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatásban Balog Ádámot a korábban volt Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. június 30-át követő "beolvadásának tényére, valamint az ezáltal létrejött, stabil fundamentumokkal rendelkező, tőkeerősebb holdingstruktúrába szervezett vállalatcsoportra" figyelemmel jelölik, "amely kapcsán az igazgatóság még hatékonyabb és racionalizált működést vár el a társaságtól, amely megnövekedett igazgatósági feladatokat is takar és amely az igazgatóság bővítése mellett szóló érvként jelentkezik".

A jelölés egyáltalán nem meglepő, hiszen Balog az elnök-vezérigazgatója annak az MKB Banknak, amelynek közel 50 százalékos tulajdonosa Mészáros Lőrinc és felesége, s az Opusnak ily módon az MKB-ban 22,85 százalékos közvetett befolyása van. Emellett Balog 2017 novemberétől a tagja az ugyancsak Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. háromtagú felügyelőbizottságának, Vida Józseffel, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójával és Mészáros lányával, Beatrixxel együtt.

Balog Ádám Balog Ádám

Az október 4-ei rendkívüli közgyűlés egyébként Balog beválasztása mellett az Opus Global 28,6 milliárd forintos növekedési kötvényeinek a kibocsátására is áldását adhatja. Az igazgatóság indoklása szerint azért választották a kötvénykibocsátást a bankhitel-felvétellel szemben, mert az előnyösebb: a hitelcéltól független a felhasználás, nagyobb a függetlenség, rugalmasan kialakíthatók a kondíciók, a tulajdonosi struktúra és autonómia megőrizhető, s a forrásbevonás közvetlen. A kibocsátás pedig azért lesz zártkörű, mert így gyorsabb a kötvények értékesítése, ismert a befektetői kör, kisebb a dokumentációs igény és alacsonyabbak a költségek – olvasható az igazgatóság érvelése.

Frissítés!

Az Opus Global közgyűlési hirdetményét az annak megjelentetését követő két órával később kiegészítette: eszerint Balog Ádám mellett Járai Zsigmondot is igazgatósági tagnak jelöli. Járai a rendszerváltás előtt a Németh-kormány pénzügyminiszter-helyettese volt, az első Orbán-kormány pénzügyminiszereként tevékenykedett 1998-2000 között, majd 2001-től 2007-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. Az 1990-es évek közepén irányította a Magyar Hitelbankot, 1996-1998 között pedig a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztét is betöltötte.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.