2018. május 6. 09:47
mfor.hu

Nagyon komoly részvénycsomagot vásárolt a világ leggazdagabb tőzsdei befektetőjének, Warren Buffettnek a cége. A tőzsdeguru 13 milliárd dollár értében vásárolt a Berkshire Hathaway számára az IT cég papírjaiból.

Az elemzők egy része az utóbbi időben egyre kevésbé bízik az Apple papírjaiban, annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi mutatói igencsak impozánsak. Az Apple az első negyedévet is rekorderedménnyel zárta, úgy, hogy a sokak által lehúzott, rossz ár-értékarányúnak minősített Apple X készülék lett a világ legjobban értékesített okostelefonja. A legutóbbi negyedéves mutatók közül az elemzőket is meglepte, hogy a nemzetközi eladások a teljes bevétel 65 százalékát tették ki, elsősorban a kínai forgalom növekedése volt az, amire a legkevésbé számítottak.

Persze van, akinek semmi sem elég, hiszen miközben a napokban közölt eredmény kiemelkedő volt, sok elemző ennek ellenére azt hangsúlyozza, hogy a papír a részvény a jó számok ellenére is túlértékelt. Éppen ezért a többség nem vár komoly árfolyamemelkedést a technológiai óriástól.

Nem Warren Buffett lenne azonban a világ legsikeresebb befektetője, ha a „csordával menne”. A tőzsdeguru szerint az Apple csodálatos cég, mondta el egy interjúban. Buffett szerint meg kell nézni, melyik amerikai cég éri el a legnagyobb eredményt. (A válasz, természetesen az Apple – szerk.) A cég nyeresége pedig kétszer akkora, mint a második legtöbb profitot besöprő vállalat. A szakértő szerint pedig ez az, ami igazán számít!

Hozzátehetjük, hogy az elemzők sokszor a veszteséges, de nagyon erős növekedési kilátásokkal rendelkező cégeket is nagyra értékelik, mint amilyen például a Tesla. Ezek egy része azonban később csalódást okoz, mert az eredményük soha nem éri el azt a szintet, amelynek köszönhetően megtérülne a részvényekbe fektetett pénz. Nem véletlen, hogy Buffett befektetési stratégiájában mindig is nagyra tartotta „pénzgyártó” vállalatokat, még akkor is, ha ezek nem a legizgalmasabb iparágakban működtek. Nem véletlenül volt például a befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway hosszú évekig a Coca-Cola legnagyobb részvényesei között.

Warren Buffett elárulta, hogy a legutóbbi negyedévben 75 millió Apple részvényt vásároltak, a korábban meglévő 165 millió mellé. A papír árfolyama ugyan meglehetősen hullámzó volt, hiszen januárban történelmi rekord közelébe került, majd a februári piaci zuhanás az okostelefonok leghíresebb gyártóját is magával rántotta. Ennek ellenére csak az első három hónapban nagyjából 13 milliárd dollárt tett ki a tőzsdeguru Apple invesztíciója.

Érdekesség, hogy a sztárbefektető lépésére reagálva sokan próbálnak az Apple részvényekből profitálni, ezt jelzi, hogy a pénteki kereskedésben jelentősen, 3,5 százalékkal megugrott a részvény árfolyama.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.