3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Nagyon komoly részvénycsomagot vásárolt a világ leggazdagabb tőzsdei befektetőjének, Warren Buffettnek a cége. A tőzsdeguru 13 milliárd dollár értében vásárolt a Berkshire Hathaway számára az IT cég papírjaiból.

Az elemzők egy része az utóbbi időben egyre kevésbé bízik az Apple papírjaiban, annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi mutatói igencsak impozánsak. Az Apple az első negyedévet is rekorderedménnyel zárta, úgy, hogy a sokak által lehúzott, rossz ár-értékarányúnak minősített Apple X készülék lett a világ legjobban értékesített okostelefonja. A legutóbbi negyedéves mutatók közül az elemzőket is meglepte, hogy a nemzetközi eladások a teljes bevétel 65 százalékát tették ki, elsősorban a kínai forgalom növekedése volt az, amire a legkevésbé számítottak.

Persze van, akinek semmi sem elég, hiszen miközben a napokban közölt eredmény kiemelkedő volt, sok elemző ennek ellenére azt hangsúlyozza, hogy a papír a részvény a jó számok ellenére is túlértékelt. Éppen ezért a többség nem vár komoly árfolyamemelkedést a technológiai óriástól.

Nem Warren Buffett lenne azonban a világ legsikeresebb befektetője, ha a „csordával menne”. A tőzsdeguru szerint az Apple csodálatos cég, mondta el egy interjúban. Buffett szerint meg kell nézni, melyik amerikai cég éri el a legnagyobb eredményt. (A válasz, természetesen az Apple – szerk.) A cég nyeresége pedig kétszer akkora, mint a második legtöbb profitot besöprő vállalat. A szakértő szerint pedig ez az, ami igazán számít!

Hozzátehetjük, hogy az elemzők sokszor a veszteséges, de nagyon erős növekedési kilátásokkal rendelkező cégeket is nagyra értékelik, mint amilyen például a Tesla. Ezek egy része azonban később csalódást okoz, mert az eredményük soha nem éri el azt a szintet, amelynek köszönhetően megtérülne a részvényekbe fektetett pénz. Nem véletlen, hogy Buffett befektetési stratégiájában mindig is nagyra tartotta „pénzgyártó” vállalatokat, még akkor is, ha ezek nem a legizgalmasabb iparágakban működtek. Nem véletlenül volt például a befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway hosszú évekig a Coca-Cola legnagyobb részvényesei között.

Warren Buffett elárulta, hogy a legutóbbi negyedévben 75 millió Apple részvényt vásároltak, a korábban meglévő 165 millió mellé. A papír árfolyama ugyan meglehetősen hullámzó volt, hiszen januárban történelmi rekord közelébe került, majd a februári piaci zuhanás az okostelefonok leghíresebb gyártóját is magával rántotta. Ennek ellenére csak az első három hónapban nagyjából 13 milliárd dollárt tett ki a tőzsdeguru Apple invesztíciója.

Érdekesség, hogy a sztárbefektető lépésére reagálva sokan próbálnak az Apple részvényekből profitálni, ezt jelzi, hogy a pénteki kereskedésben jelentősen, 3,5 százalékkal megugrott a részvény árfolyama.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!