TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. március 15. 09:27
MTI

A Panama-iratok kulcsfigurája március végén húzza le a rolót. Az ok nem meglepő módon az, hogy a két évvel ezelőtti botrány visszafordíthatatlanul földbeállította a hírnevüket.

Bezár március végén az offshore-botrányt kirobbantó Panama-iratokról elhíresült panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda. A Mossack Fonseca szerdai közleményében azzal indokolta tevékenysége beszüntetését, hogy az imázsvesztés, az ellenük irányuló sajtókampány, a pénzügyi károk, illetve egyes panamai hatóságok szabálytalan eljárása helyrehozhatatlan károkat okozott az ügyvédi irodának, amely egykor a világ negyven országában mintegy 600 alkalmazottal képviseltette magát. Titkos adatállománya 2016-os kiszivárgását követően be kellett zárnia irodáit, munkatársainak létszámát pedig mintegy 50-re kellett csökkentenie.

A bejelentés szerint az ügyvédi iroda működését március végével befejezi, egy kisebb csapatot ugyanakkor megbíznak azzal a feladattal, hogy a hatóságok, valamint az állami és magánszervezetek megkereséseire válaszoljon.

A Mossack Fonseca 2016-ban került a figyelem középpontjába, miután 11,5 millió dokumentum szivárgott ki az irodától olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, sportolóról és egyéb hírességről, akik feltehetően megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban. Sigmundur David Gunnlaugsson volt izlandi kormányfő és Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök is belebukott a botrányba, miután kiderült érintettségük. Az irodát emellett, úgy tudni, hogy több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigetelt kormányhoz (például a phenjani és a damaszkuszi rezsimhez) is pénzügyi szálak fűzték.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.