TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Ne mondják ránk, hogy nem figyelmeztettük az ügyfeleket, a kamatok felfelé is mehetnek, a nemzetközi kamatkörnyezet előbb vagy utóbb be fog gyűrűzni – mondta el Csányi Sándor OTP-vezér a BÉT konferenciáján. Reményei szerint eredményeik alapján nemsokára “le fogják lépni” a náluk nagyobb régiós versenytársakat.

Már 150 cég tartozik a BÉT ELITE nevű klubjába – mondta Végh Richárd vezérigazgató a Budapesti Értéktőzsde BÉT50 középvállalati konferenciáján. Munkaerőhiány, digitalizáció, generációváltás, ezek az új kihívások a cégek előtt.

A BÉT komplett, többlépcsős szolgáltatás-csomaggal igyekszik megkönnyíteni a cégek alkalmazkodását és tőkepiaci megjelenését az ELITE klubban. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap akár 1-2 milliárd forintos tőkebefektetést is megvalósíthat a cégek tőzsdére lépése előtt.

Sokat beszélnek a kis– és középvállalatokról, de kellenek a nagyvállalatok is, ahogy a bálna kísérő halai is sokszor könnyebben jutnak eleséghez, mint társaik – mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója (képünkön).

Az 1200 forintos OTP

Megemlékezett a tíz évvel ezelőtti válságról, amikor a korábbi 11 ezer forintos csúcsról az OTP árfolyama 1200 forint közelébe zuhant. (Ma ismét 10 000 körül forog.) Az OTP tőzsdei kapitalizációja ma is több mint harmada, forgalma durván fele a teljes tőzsdéének.

Az OTP tőzsdei bevezetése a bank függetlenségét, a kilencvenes években kezdett digitalizáció, számítógépesítés az üzleti sikerét alapozta meg az elnök-vezérigazgató szerint.

Tartósabb fellendülést

A bankokat okolják a 2000-es évek elejének hitelpiaci és devizahitelezési boomjáért, a túlhitelezésért, de állítom, hogy a hatóságok is legalább ennyire felelősek – mondta Csányi. Ennek az árát a bankok is, a vállalkozók is megfizették a válság idején. Bízom benne, hogy a jelenlegi fellendülés tartósabb lesz, mint az előző – tette hozzá.

Az OTP-nek semmiféle tőkeemelésre, tőkepótlásra nem volt szüksége a válságra, ennek ellenére rábeszélték egy likviditási forrás felvételére, amit három hónap múlva visszafizettek.

Vegyünk még bankokat!

Az OTP több mint 200 bankot vizsgált meg általánosan és 70-et részletekbe menően, ebből alakult ki a jelenleg tíz országban jelen levő bankcsoport. A fiókok 75, az eredmény 40 százalékát ma már a külföldi bankok biztosítják. Az eltérés oka, hogy sok helyen csak kisbankot tudtak venni.

A részvényesi érték szempontjából a legjobb befektetés ma is külföldi bankok vásárlása. Ez az OTP részvényárfolyamának emelkedésén is látszik, amely jóval meghaladja a régiós, részben nagyobb versenytársakét. “Pár év múlva ezeket a nagyobb bankokat is le fogjuk lépni” – mondta Csányi.

Lesz itt még magasabb kamat

A kamatváltozás előbb-utóbb be fog gyűrűzni Magyarországra is, a kamatok emelkedhetnek is, ne mondja akármelyik kormány, hogy erre nem figyelmeztettük az ügyfeleket – mondta a bankvezér.

Csányi bízik benne, hogy a bank 2018-as eredménye “történelmi léptékű” lesz és eléri majd az egymilliárd eurót, bár ez az euró árfolyamától is függ. A bank P/BV (részvényárfolyam/egy részvényre jutó vagyon) mutatója magas, Európában egyedül egy svéd banknál magasabb. A Bloomberg egyik indexében levő 34 bank közül csak három tudta eddig a válság előtti szintet elérni a P/BV alapján, az egyik közülük az OTP.

Vállalkozók dicsérete

A vállalatok 99,8 százaléka kis– és középvállalkozás, Magyarországon és Európában is, a munkavállalók 70 százalékát ők foglalkoztatják. Ők alkotják a gazdaság gerincét – mondta az elnök-vezérigazgató.

Volt egy időszak, amikor azzal vádoltak minket, hogy nem finanszírozzuk a vállalkozásokat. Mi azt mondtuk, hogy jöjjenek olyan vállalkozások, amelyek finanszírozhatók. Sok volt a tőkehiányos, egyéb problémákkal küzdő vállalat. A 2011-2015-ös csökkenés után az MNB-nek, a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően nőtt újra jelentősebb mértékben a hitelállomány.

A tőzsde előnyei

A hitelállomány növekedését szinte teljes mértékben az OTP folyósította, más bankok is hiteleztek ugyan, de ott a törlesztések meghaladták az új hitelezéseket – mondta el Csányi.

A tőzsde egyik előnyeként említette a transzparenciát, ami rákényszeríti a vállalkozókat arra, hogy tisztességesen működjenek Másrészt egy szórt tulajdonosi szerkezet mellett kevésbé szólnak bele a részvényesek a cég működésébe, mint szűk tulajdonosi kör esetén. A bankok is szívesebben hiteleznek a tőzsdei vállalatoknak. Generációváltás, nyugdíjba vonulás esetén az exitnek is egy praktikus formája.

(Privátbankár)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.