<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Eszéken még nem működik a felcsúti csodataktika.

Mészáros Lőrinc 2016 elején lett az eszéki fociklub tulajdonosa, amikor is a klub már elég komoly gazdasági problémákkal küzdött. Azóta gyökeres fordulatot vettek a csapatot működtető gazdasági társaság pénzügyei, igaz, a siker még nem teljes.

2017 volt az első olyan év, amikor már az elsőtől az utolsó napig Mészáros volt a tulajdonos, ennek pedig szembetűnő nyoma van az NK Osijek beszámolójában, melyet május végén tettek elérhetővé. Az árbevételek ugyanis hirtelen a korábbinak több mint duplájára, 68 millió kunára emelkedtek. Ez tavaly év végi árfolyamon számolva, 2,8 milliárdos bevételt jelent a korábbi 1,3 milliárd után. Eszék beszámolója - ellentétben a Puskás Akadémiával - kellően részletes ahhoz, hogy rávilágítson a megugró bevételek okára.

Tavaly a bevételek majdnem háromnegyede a szponzori és reklámbevételeknek köszönhető, a 2,8 milliárd forintból 2 milliárd érkezett ilyen jogcímen. Vagyis tavaly már több bevételre tett szert a horvát fociklub, mint Mészáros másik gárdája, a Puskás Akadémia, ahol "csak" 2,5 milliárdból gazdálkodhattak. Mindenesetre az eszéki növekedés mértéke megdöbbentő, hiszen

2016-ban még csak 32 millió forint folyt be a kasszába a szponzoroktól, vagyis ez egy év alatt 6320 százalékkal (!!!) több bevételt jelent.

Ez annak fényében nem is lehet túlságosan meglepő, hiszen olyan cégek álltak az eszéki klub mögé, mint például a Mészáros és Mészáros Kft., a Duna Aszfalt, Swietelsky és a Belfry PE.

A 2,8 milliárdos bevéte

Forrás: mfor.hu, beszámolóForrás: mfor.hu, beszámoló

A szponzori bevételek mellett duplázódtak a jegy- és bérletbevételek, átszámítva 40 millió után 84 millió folyt be a kasszába, és sikeresen rámozdultak az értékesítésre is, hiszen kereskedelmi bevételekből 179 millió érkezett a 2016-os 2 millió után.

A megugró bevételek mellett elszálló költségek azonban beárnyékolhatják Mészárosék örömét. A 2016-os 35,5 millió kuna után 63,5-et költöttek el Eszéken, vagyis átszámítva 2,6 milliárd forintot a korábbi 1,47 milliárd után, ami 78 százalékos megugrást jelent.

A kiadásokon belül működési költségként valamivel több mint 1 milliárd forintnak megfelelő kunát számoltak el, a játékosok bérköltségére pedig 962 millió forint ment el a korábbi 395 millió után.

Bár a bevételek és a kiadások üzemi szinten 4,3 millió kunás (178 millió forintos) nyereséget eredményeztek, ezt a játékosok regisztrációjaként felmerülő költség 7,5 millió kunás, vagyis

313 millió forintos veszteségbe húzta. Ez közel hétszer nagyobb mínusz az előző évinél.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.