<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Október 9-én forog utoljára a mostani névértéken a tőzsde egyik fontossá vált részvénye, utána a korábban meghirdetett split miatt a tizedére csökken a névérték.

A Konzum keddi közleménye szerint a Társaság alaptőkéjét jelenleg megtestesítő, összesen 29.284.159 darab, egyenként 25 forint névértékű „A” sorozatú törzsrészvényei szerkezetének módosítását végrehajtja, amelynek következtében a Társaság alaptőkéjét a továbbiakban 292.841.590 darab, egyenként 2,5 forint névértékű törzsrészvény fogja alkotni.

A Konzum közleménye szerint a mostani 25 forintos névértékű papírokkal október 9-én lehet majd utoljára kereskedni, azt követően október 10-étől már az új, 2,5 forintos névértékű papírok forognak majd a BÉT-en. A vállalat azt is közölte, hogy azon részvénytulajdonosok jogosultak a split értéknapján az átalakított HUF 2,5,- névértékű KONZUM törzsrészvényekre, amelyeknek 2018. év október hó 11. napján záráskor HUF 25 névértékű „A” sorozatú KONZUM törzsrészvények vannak nyilvántartva értékpapírszámláján.

Maga a split nem újdonság, hiszen a vállalat közgyűlése erről már korábban határozott új információnak a végrehajtás napja számít. Az mfor.hu korábban megkérdezte a Konzum Nyrt vezetőit, hogy miért döntött a részvények feldarabolásáról a társaság. Kérdésünkre Fekete Péter, a Konzum Nyrt. vezérigazgató-helyettese a következőket válaszolta:

A Mészáros Csoport tőzsdei érdekeltségein belül a Konzum Nyrt.-nél a legalacsonyabb részvények, illetve részvényesek száma, amely tényezők rövid távon gátolhatják a forgalomnövekedést. A részvényfelaprózás célja tehát az, hogy vonzóbbá tegyük a kisbefektetők és intézményi befektetők számára a Konzum részvényeket. A befektetői bázis szélesítése, illetve ebből adódó kereslet- és forgalom bővülés pedig potenciálisan árfolyamnövelő hatással is járhat, amelyet korábban már több hazai blue chipnél is megfigyelhettünk. A részvényfelaprózásból származó forgalombővülés támogathatja a menedzsment azon célját, hogy az Opust követően a Konzum Nyrt. is bekerüljön az MSCI indexekbe, amely tovább növelné az intézményi befektetők súlyát a társaság részvényesei között.