3p

Az elmúlt évtizedre jellemzően 2021-ben is közel 10 százalékkal drágult átlagosan a termőföld piaci ára – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Sáhó Ákos, az Agrotax Kft ügyvezetője tartott csütörtökön délelőtt.

Az Agrotax Kft. éves földpiaci elemzése szerint a termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2021-ben 1,969 millió forintig emelkedett, ami 14 százalékos drágulás az előző évhez képest (1,727 millió Ft/ha). A szántókért ennél többet, hektáronként átlagosan 2,097 millió forintot kellett a vevőknek adniuk, ami 9,7 százalékos emelkedés. A szántók haszonbérleti díja tavaly átlagosan 81 957 forint volt. Az ügyvezető hozzátette, a Covid-járvány nem befolyásolta jelentősen a termőföldek piacát, a tavaly megkötött szerződések száma meghaladta az 50 ezret, ami az előző évekhez képest nagyságrendileg nem változott.

Az osztatlan területek felszámolását hatalmas várakozás előzte meg Fotó: depositphotos
Az osztatlan területek felszámolását hatalmas várakozás előzte meg Fotó: depositphotos

A sajtótájékoztatón elhangzott, az osztatlan területek felszámolását hatalmas várakozás előzte meg, de a piaci tapasztalat azt mutatja, hogy hiába nyílt meg a lehetőség tavaly januárban, a bonyolult adminisztratív folyamat valószínűleg sokakat elriaszt.

Kivételes esély

– Azt nem árt hangsúlyozni, ez csupán egy lehetőség, a törvény senkit nem kötelez erre – hangsúlyozta Sáhó Ákos. – Viszont egy kivételes esély arra, hogy rendeződjön azon tulajdonhányadok sorsa, amelyeknek a birtokosai nem azonosíthatók egyértelműen, elköltöztek és új lakcímüket nem adták meg vagy például elhunytak és nincs örökösük. A törvény legfőbb alapelve a teljes egyezség, de sikeres lehet az eljárás minősített többség esetén is. Az eljárás nehézsége abban rejlik, hogy a teljes lebonyolításhoz összesen 90 nap áll rendelkezésre. Ez első hangzásra soknak tűnhet, de szakértők értékbecslők bevonása nélkül szinte lehetetlen az összes tulajdonostársat értesíteni, a törvény által előírt összes dokumentumot hiánytalanul benyújtani. Az osztatlan közösségek száma kettőtől akár több száz tagig terjedhet, ezért ez a három hónap meglehetősen szoros határidő. Ha ez letelik és nem sikerül addig mindent elintézni, a földhivatal megszünteti az eljárást, ami legkorábban egy hónap elteltével indítható újra, ráadásul minden költség elvész, beleértve az összes ügyvédi-, szakértői munkadíjat.

A sikeres lebonyolítás akkor is elbukhat, ha nincs meg az egyszerű többség vagy ha a bekebelezési-, vételi ajánlat nem tükrözi a piaci árakat.

–  Az elmúlt hónapokban számos olyan tulajdonos keresett meg minket, aki élne a lehetőséggel, de egy tulajdonos számára megterhelőnek tartják a lebonyolítás feszített tempóját. Ez megerősíti azt a tapasztalatot, hogy az osztatlan közös tulajdonok sikeres és tömeges megszüntetéséhez szükséges felkészült, a hivatali és törvényi eljárásokban is jártas szakembereket bevonniuk a tulajdonosoknak. Meglátásunk szerint azon is múlik majd ennek a folyamatnak a piaci sikere, hogy az érdekelt tulajdonostársak mennyire gondolják át a feladatot és milyen segítséget vesznek igénybe.

Naprakész szolgáltatás

Az Agrostat applikációról Sáhó Ákos elmondta, az Agrotax 2022 februárjában elindított új szolgáltatásával megjelent az első naprakész, a különböző közigazgatási egységek – település, járás, megye, régió – területi statisztikai átlagárát bemutató mobil applikációja, az Agrostat, amelynek online verziója az agrostat.hu weboldalon érhető el. A fejlesztés a modern és gyors tájékozódást segíti a földpiaci folyamatok után érdeklődőknek. Az applikáció - egyedülálló módon – a naponta frissülő országos gördülő adatbázisból állítja elő az adott körzetre a lekérdezés napján éppen jellemző statisztikai átlagárat – tette hozzá az ügyvezető.

Az Agrostat adatai naponta frissülnek Fotó: depositphotos
Az Agrostat adatai naponta frissülnek Fotó: depositphotos

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!