<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt évtizedre jellemzően 2021-ben is közel 10 százalékkal drágult átlagosan a termőföld piaci ára – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Sáhó Ákos, az Agrotax Kft ügyvezetője tartott csütörtökön délelőtt.

Az Agrotax Kft. éves földpiaci elemzése szerint a termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2021-ben 1,969 millió forintig emelkedett, ami 14 százalékos drágulás az előző évhez képest (1,727 millió Ft/ha). A szántókért ennél többet, hektáronként átlagosan 2,097 millió forintot kellett a vevőknek adniuk, ami 9,7 százalékos emelkedés. A szántók haszonbérleti díja tavaly átlagosan 81 957 forint volt. Az ügyvezető hozzátette, a Covid-járvány nem befolyásolta jelentősen a termőföldek piacát, a tavaly megkötött szerződések száma meghaladta az 50 ezret, ami az előző évekhez képest nagyságrendileg nem változott.

Az osztatlan területek felszámolását hatalmas várakozás előzte meg Fotó: depositphotosAz osztatlan területek felszámolását hatalmas várakozás előzte meg Fotó: depositphotos

A sajtótájékoztatón elhangzott, az osztatlan területek felszámolását hatalmas várakozás előzte meg, de a piaci tapasztalat azt mutatja, hogy hiába nyílt meg a lehetőség tavaly januárban, a bonyolult adminisztratív folyamat valószínűleg sokakat elriaszt.

Kivételes esély

– Azt nem árt hangsúlyozni, ez csupán egy lehetőség, a törvény senkit nem kötelez erre – hangsúlyozta Sáhó Ákos. – Viszont egy kivételes esély arra, hogy rendeződjön azon tulajdonhányadok sorsa, amelyeknek a birtokosai nem azonosíthatók egyértelműen, elköltöztek és új lakcímüket nem adták meg vagy például elhunytak és nincs örökösük. A törvény legfőbb alapelve a teljes egyezség, de sikeres lehet az eljárás minősített többség esetén is. Az eljárás nehézsége abban rejlik, hogy a teljes lebonyolításhoz összesen 90 nap áll rendelkezésre. Ez első hangzásra soknak tűnhet, de szakértők értékbecslők bevonása nélkül szinte lehetetlen az összes tulajdonostársat értesíteni, a törvény által előírt összes dokumentumot hiánytalanul benyújtani. Az osztatlan közösségek száma kettőtől akár több száz tagig terjedhet, ezért ez a három hónap meglehetősen szoros határidő. Ha ez letelik és nem sikerül addig mindent elintézni, a földhivatal megszünteti az eljárást, ami legkorábban egy hónap elteltével indítható újra, ráadásul minden költség elvész, beleértve az összes ügyvédi-, szakértői munkadíjat.

A sikeres lebonyolítás akkor is elbukhat, ha nincs meg az egyszerű többség vagy ha a bekebelezési-, vételi ajánlat nem tükrözi a piaci árakat.

–  Az elmúlt hónapokban számos olyan tulajdonos keresett meg minket, aki élne a lehetőséggel, de egy tulajdonos számára megterhelőnek tartják a lebonyolítás feszített tempóját. Ez megerősíti azt a tapasztalatot, hogy az osztatlan közös tulajdonok sikeres és tömeges megszüntetéséhez szükséges felkészült, a hivatali és törvényi eljárásokban is jártas szakembereket bevonniuk a tulajdonosoknak. Meglátásunk szerint azon is múlik majd ennek a folyamatnak a piaci sikere, hogy az érdekelt tulajdonostársak mennyire gondolják át a feladatot és milyen segítséget vesznek igénybe.

Naprakész szolgáltatás

Az Agrostat applikációról Sáhó Ákos elmondta, az Agrotax 2022 februárjában elindított új szolgáltatásával megjelent az első naprakész, a különböző közigazgatási egységek – település, járás, megye, régió – területi statisztikai átlagárát bemutató mobil applikációja, az Agrostat, amelynek online verziója az agrostat.hu weboldalon érhető el. A fejlesztés a modern és gyors tájékozódást segíti a földpiaci folyamatok után érdeklődőknek. Az applikáció - egyedülálló módon – a naponta frissülő országos gördülő adatbázisból állítja elő az adott körzetre a lekérdezés napján éppen jellemző statisztikai átlagárat – tette hozzá az ügyvezető.

Az Agrostat adatai naponta frissülnek Fotó: depositphotosAz Agrostat adatai naponta frissülnek Fotó: depositphotos

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.