2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel egyéves mélypontjára zuhant a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

Nem múlt el nyomtalanul Matolcsy György kirohanása. A jegybankelnök múlt héten közölte nyilvánosan, hogy 2020 májusának végén - ahogy fogalmazott - kiebrudalta addigi alelnökét, Nagy Mártont. Aki nem sokkal azt követően Orbán Viktor gazdaságpolitikai tanácsadója lett, a 2022-es újabb választási győzelem után felállt ötödik Orbán-kormányban pedig miniszter - előbb gazdaságfejlesztési, 2024. január 1-jétől pedig nemzetgazdasági.

Bár Nagy, majd Orbán visszafogottabban reagált Matolcsynál, a piacokat ez nem nyugtatta meg. A forint gyengülni kezdett. Ezt a hetet már az euróval szemben a 394-es szint közelében kezdte, s hétfőn, napközben felgyorsult az értékvesztése, így este már a 396-os szint közelében tanyázott. Amiben az is közrejátszott, hogy a Magyar Nemzeti Bank múlt keddi 100 bázispontos kamatcsökkenése után a főbb devizákkal (az euró mellett a dollárral) szemben előállt kamatfelár a mostani helyzetben már nem volt vonzó.

A dollárral szemben a forint kevésbé értékelődött le, hétfő este a 364,6-os szint körül álldogált, a svájci frankkal pedig még kevésbé, annak egységéért 412 forintot kellett leszurkolni a bankközi devizapiacon.

Élőben frissülő, további árfolyamokért kattintson laptársunk, a szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Privátbankár árfolyamfigyelőjére! >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!