2018. október 5. 07:15

Kifutott az utolsó sorozat, nincs min vitatkozni az ECB-vel.

Pár hete megírtuk, hogy információink szerint kifutott az utolsó állampapír-csomag is a jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok működését biztosító portfolióból. Tegnap az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. közleményben tudatta a portfolió aktuális értékét, összetételét, és ebből kiderült, hogy valóban nincs már állampapír az alapítványoknál.

Pallas Athéné szobra Pallas Athéné szobra

Mint cikkünkben jeleztük, erre az Európai Központi Bank (ECB) figyelmeztetése miatt volt szükség. A jegybank eredetileg 266 milliárd forint értékű állampapírt bocsátott az alapítványok rendelkezésére, hogy elkezdhessék tevékenységüget. Az ECB szerint azonban ez tiltott monetáris finanszírozásnak minősül. Ezt ugyan eleinte vitatták az alapítványoknál, de később elfogadták az ECB érvelését, és nekiláttak csökkenteni az állampapírok állományát a portfolión belül.

Mostanra értünk el addig a pontig, hogy már nincs ilyen vagyoneleme az alapítványoknak, kifutott az utolsó - tudomásunk szerint euró alapú - sorozat is. Helyette ingatlanokban, befektetési jegyekben, vállalati kötvényekben, bankbetétben tartják a pénzt. Amiből pályázatokat, ingatlanpiaci invesztíciókat - például Ybl Budai Kreatív Ház, volt Postapalota a Széll Kálmán téren -finanszíroznak.

A portfolió értéke jelenleg 272,188 milliárd forint.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.