2018. szeptember 12. 07:30

Kifutnak az utolsó sorozatok.

Szeptember végéig fut ki az utolsó állampapír sorozat a Magyar Nemzeti Bank által alapított alapítványok vagyonportfoliójában - tudta meg az mfor.hu.

Pallas Athéné neve alatt futnak az alapítványok Pallas Athéné neve alatt futnak az alapítványok

Ezzel a Pallas Athéné Alapítványok teljesen kiszállnak az állampapírpiacról.

 

A legutolsó, nyár eleji alapítványi közlés szerint 25,350 milliárd forint értékben tartottak nyilván állampapírokat a portfolióban. Tudomásunk szerint euró alapú kötvényekről van szó. A következő, harmadik negyedévről szóló jelentésből tehát ez a tétel ebben a formában már hiányozni fog, mivel a papírok futamideje lejár.

Az alapítványokat sok támadás érte amiatt, hogy alapításkori vagyonukat - mintegy 266 milliárd forintot - jellemzően állampapírokban tartották (no meg azért, mert az összeget a jegybanki devizatartalékon elért nyereségből juttatták, ahelyett, hogy azt a pénzt a költségvetésnek engedték volna át). Ez ugyanis ütközött az európai uniós tiltott monetáris finanszírozásról szóló rendelkezéseivel.

Az elmúlt években aztán az alapítványok folyamatosan leépítették az állampapírban tartott befektetéseiket, és az összeget ingatlan típusú befektetésekbe, valamint vállalati kötvényekbe, befektetésekbe, bankbetétbe helyezték át.

Most érkezünk el ahhoz a ponthoz, amikor a portfolióból teljesen eltűnnek az állampapírok.

A nyári jelentés szerint az alapítványok vagyonának értéke 270,7 milliárd forint volt, a június 30-i állapot szerint. Ebből 96,7 milliárd forint volt az ingatlanbefektetések értéke, 63,9 milliárd forint volt befektetési jegyekben, 59,8 milliárd vállalati kötvényekben, 25,3 milliárd állampapírokban és 24,7 milliárd bankbetétben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.