<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kifutnak az utolsó sorozatok.

Szeptember végéig fut ki az utolsó állampapír sorozat a Magyar Nemzeti Bank által alapított alapítványok vagyonportfoliójában - tudta meg az mfor.hu.

Pallas Athéné neve alatt futnak az alapítványokPallas Athéné neve alatt futnak az alapítványok

Ezzel a Pallas Athéné Alapítványok teljesen kiszállnak az állampapírpiacról.

 

A legutolsó, nyár eleji alapítványi közlés szerint 25,350 milliárd forint értékben tartottak nyilván állampapírokat a portfolióban. Tudomásunk szerint euró alapú kötvényekről van szó. A következő, harmadik negyedévről szóló jelentésből tehát ez a tétel ebben a formában már hiányozni fog, mivel a papírok futamideje lejár.

Az alapítványokat sok támadás érte amiatt, hogy alapításkori vagyonukat - mintegy 266 milliárd forintot - jellemzően állampapírokban tartották (no meg azért, mert az összeget a jegybanki devizatartalékon elért nyereségből juttatták, ahelyett, hogy azt a pénzt a költségvetésnek engedték volna át). Ez ugyanis ütközött az európai uniós tiltott monetáris finanszírozásról szóló rendelkezéseivel.

Az elmúlt években aztán az alapítványok folyamatosan leépítették az állampapírban tartott befektetéseiket, és az összeget ingatlan típusú befektetésekbe, valamint vállalati kötvényekbe, befektetésekbe, bankbetétbe helyezték át.

Most érkezünk el ahhoz a ponthoz, amikor a portfolióból teljesen eltűnnek az állampapírok.

A nyári jelentés szerint az alapítványok vagyonának értéke 270,7 milliárd forint volt, a június 30-i állapot szerint. Ebből 96,7 milliárd forint volt az ingatlanbefektetések értéke, 63,9 milliárd forint volt befektetési jegyekben, 59,8 milliárd vállalati kötvényekben, 25,3 milliárd állampapírokban és 24,7 milliárd bankbetétben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.