<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki.

A politikában megbukott, az üzleti életben sokáig sikert sikerre halmozott Donald Trump. Egyik legjobban bejött pénzforrása az ingatlanpiac volt, ömlöttek a dollármilliók. Hoteljei, irodaházai és golfközpontjai jól működtek otthon és külföldön is.

Több szakértő azonban felveti: óriási kihívások elé néz, ha valóban szeretne teljes erőbedobással visszatérni az ingatlanokhoz és főleg New Yorkba. Ráadásul a távozó elnökre jogi megpróbáltatások is várnak, elegendő azt említeni, hogy a New York-i főügyész vizsgálatot indított, mert az a gyanú, hogy Trump ingatlanos cége valótlanul jelölte meg adóbevallásában a tulajdonában lévő nagy ingatlanok értékét, hogy élhessen az adókedvezményekkel és kedvezőbb hitelekhez juthasson – emlékeztetett a Politico című amerikai lap.

Nagyon át kell gondolnia, hogy mit kezd az ingatlanvagyonával (fotó: pixabay.com)Nagyon át kell gondolnia, hogy mit kezd az ingatlanvagyonával (fotó: pixabay.com)

A gazdasági és politikai elemzők egy része arra számít, hogy Trump ezentúl szűkebb hazájára, Floridára fog összpontosítani. Egyik nagy támogatója, a Red Apple Group vezetője szerint túlságosan is szereti Palm Beach-et, ezért fog ott megtelepedni. Arról egyelőre nem szóltak, hogy belevág-e újabb ingatlanfejlesztésekbe, de őt ismerve ezt nem lehet kizárni.

Floridában erős a kiskereskedelmi és meglepő módon a raktárpiac is. A számtalan bevásárlóközpont mellett a raktárak szárnyalása a járvánnyal is magyarázható, az e-kereskedelem hatalmas keresletet támaszt nekik. A félsziget déli része a legfejlettebb ezen a téren, Miami és Tampa környékén néhány fejlesztés is történt az elmúlt években. Vonzó a piac, annyira, hogy chicagoi és kaliforniai fejlesztők is feltűntek. A keresletet látva a telektulajdonosok egyelőre tartják ingatlanjaikat, a bérleti díjak meg tovább araszolnak felfelé. 

New York egyébként eléggé trumptalanította magát az elmúlt években, oda aligha tér vissza. Átnevezték az ő nevét viselő épületeket és intézményeket, az egyik toronyházban a lakók arra hivatkoztak, hogy azért támogatják az átnevezést, mert biztonsági kockázatnak tartják a Trump nevet. Más épületeknél a bérlők üzleti márkájának ártalmairól beszéltek, amikor Trump neve került szóba – írta a bisnow.com üzleti ingatlanos portál.

A golfbiznisz – mint ahogy a szállodaipar – szintén megszenvedte a koronavírus járványt. A Trumphoz tartozó golfközpontokban ezer embert kellett elbocsátani tavasszal. Ez a szám vélhetően tovább növekedett az őszi-téli hónapokban, bár hivatalos adat még nincs erről.

A floridai Tampában még lehet keresnivalója, akár a kikötői infrastruktúrában is (fotó: Mester Nándor)A floridai Tampában még lehet keresnivalója, akár a kikötői infrastruktúrában is (fotó: Mester Nándor)

"Az ingatlanpiac még mindig dübörög, de az emelkedő árak elkezdhetik kiszorítani a vevőket" – mondta Lawrence Yun, az amerikai ingatlanforgalmazók szövetségének (NAR) vezető közgazdásza. Utalt arra, hogy 2020 októberében a második egymást követő hónapban csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma, mivel a kínálat szűkössége elriasztja az ingatlanpiacról a vásárlók egy részét. Az adatokat kommentálva kiemelte, hogy bár az előző hónaphoz képest enyhén csökkent az aláírt adásvételi szerződések száma, az egy évvel korábbi szintet könnyedén túlszárnyalta.   

Történelmi mélypontra kerültek a jelzáloghitel-kamatok, de az eladásra kínált lakóingatlanok is. E tényezők kombinációja - a szűkös kínálat és az alacsony kamatok - az erős kereslettel párosulva olyan szintekre húzta fel az árakat, ami megnehezíti a vásárláshoz szükséges önrész előteremtését, különösen az első lakást vásárlók körében - figyelmeztetett Yun.

A rekordalacsony kamatoknak és az erős keresletnek köszönhetően az ingatlanpiac fittyet hány a gazdasági növekedés lassulására. A koronavírus-járvány hatására a munkavállalók 21,8 százaléka kényszerült távmunkába, közülük nagyon sokan költöztek a városokból az elővárosokba és más ritkán lakott övezetekbe nagyobb és kényelmesebb otthont keresve. Noha a családi házakat építők körében decemberben kissé visszaesett a bizalom, így is a novemberi rekordszint közelében maradt. Az építési vállalkozók az anyagköltség emelkedése mellett a megfelelő telkek, az építkezési anyagok és a jól képzett munkaerő hiányára panaszkodtak.  

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a december 12-ével végződött héten 2,67 százalék, míg egy évvel korábban 3,73 százalék volt.

Mark Zuckerberg lakásokat is épít 

A Facebook azt tervezi, hogy mintegy kétezer lakás építését teszi lehetővé San Franciscoban az öböl körzetében. Közel 150 millió dolláros befektetésről van szó egy nagyon alacsony kamatozású kölcsön formájában, amit 2026-ig fognak szétosztani az érintett néhány önkormányzat között. Az otthonokat azoknak a családoknak szánják, amelyek a régió átlagának harmadánál kevesebbet keresnek. Ez az akció a korábban bejelentett egymilliárd dolláros lakástámogatási program része. A Google és az Apple hasonló akciókat indított.

Az amerikai lakáspiac tehát viszonylag jól jött ki a válságból és lendületes növekedés elé néz – ezt támasztják alá a 2020-as eddigi adatok és a jövő évre szóló előrejelzések. Más ingatlanpiaci szegmensekkel ellentétben az árak pozitív tartományban maradtak, az átlagár 0,8 százalékkal emelkedett. A forgalom ugyan 1,8 százalékkal csökkent, de például az önálló családi házak megkezdett építkezése hat százalékkal bővült 2019-hez képest.

A realtor.com decemberi összegzése szerint 2021-ben 5,7 százalékkal fognak emelkedni az átlagos lakásárak, miközben a tavasz és nyár erős forgalmat hoz: mintegy 7 százalékkal lehet több adásvétel, mint 2020 azonos időszakában, a külön álló családi házak forgalma 9 százalékkal növekedhet. Ezek alapján akár ebbe az ágazatba is beszállhat a Trump-dinasztia.

A Biden-hatás

A győztes Joe Biden a kampányban azt ígérte, hogy óriási infrastrukturális fejlesztési és épületfelújítási programokat indít. Az épületfelújítás csak egy rész az új elnök 2 billió dolláros infrastruktúrafejlesztési és környezettudatos energiafelhasználást célzó programjának. Hidak, közúti és vasúti vonalak felújítása és bővítése és más tranzit lehetőségek kiterjesztése tartozik ide. A több évre szóló program megvalósításához sokkal több mérnök, tervező, építőipari és technológiai szakemberek kellenek. Vagyis nagyon sokak számára kitörési pont lehet ez a program.

Az üzleti ingatlanpiacon működő amerikai vállalatok túlnyomó része legfeljebb 2021 végére, de inkább 2022 első felére tudja összeszedni magát a járvány miatt – vetítette előre a Deloitte globális tanácsadó cég, amely 2020 végén körkérdésben érdeklődött ezeknél a gazdasági kilátásaikról. Majdnem negyven százalékuk azt mondta, hogy hiába lesz meg a biztonságos vakcina, a gazdaságban súlyos sebek keletkeztek, ezeket nehéz lesz gyorsan gyógyítani.

Ezt alátámasztja a Bloomberg december közepén közölt előrejelzése is. Eszerint a következő két évben legalább 126 milliárd dollárnyi kereskedelmi ingatlant dobnak kényszerűségből a piacra, mert a tulajdonosok nem képesek fizetni hiteleiket. Főleg hotelektől, irodaházaktól és bevásárlóközpontoktól kell áron alul megválni. Ha nem jön egy nagyobb gazdasági kilábalás 2022-ig, akkor 2025-re már 321 milliárd dollárra nőhet ez az összeg, a legrosszabb esetben pedig 659 milliárd dollár is lehet. A hiénák a hedge fundok és a magán befektetői csoportok lehetnek.

A Deloitte úgy látja, hogy a vesztes ingatlanos ágazatok (hagyományos irodák, hotelek, éttermek, kiskereskedelmi központok) mellett van jó pár nyertes is, például az adatközpontok, a logisztikai központok, az egészségügyi ingatlanok és a távközlési célt szolgáló mobiltornyok, ezekre mind óriási érdeklődés mutatkozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.