2020. március 3. 18:14
MTI

Amerikában még keresik az irányt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1764,19 pontos, 4,25 százalékos emelkedéssel, 43 301,39 ponton zárt kedden.

Amerika csapong Amerika csapong

A részvénypiac forgalma kiemelkedően magas, 29,5 milliárd forint volt, a vezető részvények jelentősen erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy a nemzetközi tőzsdék is számottevően emelkedtek, délelőtt az amerikai piacok hétfői emelkedését követték, majd délután újabb felpattanást eredményezett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 50 bázispontos kamatcsökkentése. Hozzátette, ez váratlanul érte a befektetőket, hiszen mindenki a március 17-18-i kamatdöntés idején várta ezt a bejelentést.

A hazai vezető papírok közül az OTP a nap nyertese, mely 5,57 százalékkal emelkedett, de a Mol közel 3,8 százalékos, a Richter közel 3,9 százalékos és a Magyar Telekom több mint 1,2 százalékos emelkedése is kiemelkedő - mondta.

Európában is emelkedéssel reagáltak a tőzsdék az amerikai kamatcsökkentésre, zárás előtt a német és a francia index is 2 százalékkal a hétfői záróár fölött volt. Az elemző hozzátette, különösen a légitársaságok papírjai erősek, a Lufthansa például közel 10 százalékkal tudott emelkedni.

Megjegyezte, érdekes, ahogyan az amerikai indexek reagáltak a Fed kamatvágására. Mindenki azt gondolta volna, hogy jelentős felpattanás lesz, ehhez képest eléggé volatilis a kereskedés, az S&P 500 index a BÉT zárása előtt 0,2 százalékos pluszban volt, de volt enyhe mínuszban is. Összevissza mozgott a bejelentés után, és nem egyértelmű az irány továbbra sem - mondta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.