TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Közzétették a kormány honlapján a miniszterek és államtitkárok szja-bevallásából nyilvános adatokat. Ezek szerint összesen 975 milliós jövedelem után 137 millió forint adót fizettek be.

A 2017-es évben Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál egy picivel kevesebb jövedelmet vallott be, a 18,7 millió forint után 18,3 milliót, amire 2,7 millió forint adót fizetett - derül ki a kormany.hu-n elérhető dokumentumból.

A miniszterek körében a legkevesebb adót továbbra is a pénzügyminiszter, Varga Mihály fizeti be az államkasszába köszönhetően az adócsökkentő tételeknek, ami esetében 5,28 milliót tesz ki. A 15,9 milliós jövedelem után 1,6 millió forintot utalt az államkasszába Varga. Hasonló nagyságrendű adót, 1,9 milliót fizetett Pintér Sándor belügyminiszter, akinek bevallott jövedelembe megegyezik az előző évi 13,2 millió forinttal.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A most közzétett listában hirtelen megnőtt a vagyonos miniszterek száma. 2016-ban a topjövedelme Trócsányi László igazságügyi miniszternek volt, 25,9 millió forint, amit tavaly 27,9 millióra növelt, így 4,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett. Nála mostanra 3 miniszter is nagyobb jövedelmet vallott be.

Palkovics László majdnem 40 milliós összevont adóalapja után 5,99 milliós adófizetési kötelezettség keletkezett, viszont 360 ezer forintos adókedvezményt tudott érvényesíteni. Palkovics egyébként 2016-ban államtitkárként is ugyanilyen összeget vallott be, így az, hogy megelőzhette az igazságügyi minisztert, a miniszteri kinevezésének köszönhető.

Palkovicsnál mindössze néhány forinttal nagyobb jövedelmet vallott be Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Nála nagyon jól futhattak a szekerek, hiszen 2016-ban még "csak" 15,9 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában, tavaly pedig már 41 milliósat. Erre 6,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett.

Forrás: mfor.hu, kormany.hu Forrás: mfor.hu, kormany.hu

Bár már ez is meghökkentő, magasan a legnagyobb jövedelmet bevalló miniszter lett a friss emberi erőforrások miniszter, Kásler Miklós, aki tavaly 57,3 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában. Mivel kedvezményeket nem tudott igénybe venni, 8,6 millió forintot utalt az államkasszába.

Az államtitkárok közül a legnagyobb jövedelme, kicsivel több mint 30 millió volt Hornung Ágnesnek, a Pénzügyminisztérium államtitkárának, aki erre 4,5 milliónyi adót fizetett. Tőle alig maradt el a jövedelme és a befizetett adója Banai Péter Benőnek.

Külön adózó jövedelmek

A miniszterek és az államtitkárok között is akad néhány, akinek külön adózó jövedelme is keletkezett tavaly. Ide sorolható az ingóság, vagy ingatlanértékesítésből, osztalékból, kamatból, árfolyamnyereségből, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, vagy épp a különféle nyeremények is (tombola, kaszinó, lóverseny, tárgynyeremény).

A miniszterek közül Pintér Sándor, belügyminiszter jutott hozzá valamivel több mint 6 millió forinthoz, melynek köszönhetően 907 ezer forinttal gyarapította az államkasszát. Az államtitkárok közül 15 millióra tett szert György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, aki emiatt még 2,2 milliós adót fizetett, de jelentősebb összeg, közel 9 millió forint folyt be Kecsmár Krisztiánhoz, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárához, aki 2,8 milliónyi adót emiatt elutalt a NAV-nak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.