<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Portré Mr. Onkológiáról, Kásler Miklósról.

  • Jó szakember, a szakmájában az egyik legjobb, de nem rendszerszintű irányító - mondják Kásler Miklósról a portálunknak nyilatkozó szakmabeliek.
  • Mindenki számíthat rá a szűk elitből.
  • Kemény volt a belépője az EMMI-be, totális szigor mellett folyik az átadás-átvétel.
  • A szakma várakozása szerint későn találta meg a feladat, nem fogja kitölteni a négy éves kormányzati ciklust.


"Nem ő a központi figura az asztaltársaságban, ő a bölcs, aki ritkán szólal meg, és inkább összegzi az elhangzottakat. Nagyon korrekt szakmai kapcsolat alakult ki köztünk, egy úriember, azt viszont nem pontosan érti a szakma, miért rá esett a választás" – mondta egy széles körben ismert orvos, kórházigazgató az mfor munkatársának Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterről.

Kásler Miklós, a megkerülhetetlen emberKásler Miklós, a megkerülhetetlen ember

Amikor kiderült, hogy Káslert jelöli a miniszteri posztra Orbán Viktor, a sajtóban gyorsan megjelentek az onkológiai intézet vezetőjének - a szakmájához nem kapcsolódó - helyenként ezoterikusan hangzó kijelentései a magyarság eredettörténetéről, a bibliai tízparancsolat egészségügyi vonatkozásairól. Keményen leszedték róla a keresztvizet, eközben a ritkásabban felbukkanó, szakmai alapú értékelései jobb benyomást keltettek az olvasóban.

Vajon a szakmán belül milyennek látják Kásler karakterét, valóban egy szaktekintély, akiből időnként megmagyarázhatatlanul előtörnek „prófétikus” gondolatok? Ennek próbáltunk utánajárni.

Kásler az Országos Onkológiai Intézet éléről került be a kormányba. A döntés meglepte a szakmát. Kásler tudását senki nem kérdőjelezi meg, sőt! „Ő maga az onkológia, semmi nem történhet nélküle, és hogy idáig jutott, abban nagyon sok munka van, szisztematikusan haladt előre” – mondta portálunknak egy szakmabeli. A kardiológia mellett az onkológia az a terület, amely a legnagyobb befolyást biztosítja a fő intézmény vezetőjének. Káslert mindenki ismeri a szűkebb elitből, beleértve a politikait is, jobb- és baloldalon egyaránt. Mindenkinek volt, van, lesz egy betege a családban, s akkor a legjobbra van szükség.

Kásler pedig ügyelt rá, hogy ha megkeresik, személyesen intézze a kezeléseket. Maga tartotta a kapcsolatot, tájékoztatott, mikor mire volt szükség. És tette ezt korrektül, valóban figyelve a betegeire - mondják ismerősei, akik kapcsolatban álltak, állnak az orvossal. Ennek természetes következménye, hogy erősödött a beágyazottsága, de forrásaink szerint tényleg odafigyelt a betegeire.

Onkológiai teljesítményét a teljes szakma elismeri. A team-alapú munka, vagyis az egyes szakmaterületek összehangolt terápiája, amit protokollként bevezetett, nagyban segíti, hogy minél eredményesebbek legyenek a kezelések. Az intézményi pontok kiépítésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Egy ponton túl pedig megkerülhetetlenné vált a szakterületén.

Azt, hogy mennyire maga alá akarta gyűrni az onkológiai szakmát, egy kaposvári példán keresztül mutatták be portálunknak. A Somogy megyei székhelyen egy onkológiai betegút-menedzselési modell indult, és az eredmények kifejezetten jók lettek, az országos átlag feletti pozitív mutatókkal. Kásler mégis csak fél szívvel tudott a projekt mellé állni. Nem akadályozta a végrehajtását, de nem is támogatta teljes odaadással.

A szakmai karrier tehát nehezen kikezdhető, de egy miniszternek a szervezetirányításban is erősnek kell lennie. Az onkológiai intézetben információink szerint kedvelték, pontosabban tisztelték Káslert, de tartottak is tőle. Nem félelemmel vegyes tisztelet volt ez, de volt, aki úgy érezte - vagy úgy éreztették vele -, hogy tartani kellett a három lépés távolságot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azonban másik pálya. Itt egy nagyobb szervezetet kell irányítani, ahol az egészségügy csak egy terület, ott van mellette még például az oktatás vagy a sport. Ez már túl nagy falat lehet a 68 éves Káslernek a szakma vélekedése szerint. „Tíz éve még elég lett volna ehhez az aktivitása, de mára ez megkopott” – mondták. A korábbi, hasonló posztot betöltő tárcavezetők közül Réthelyi Miklóst alkalmasabbnak vélték egy ekkora „birodalom” összefogására, mint az EMMI.

Talán kevesen tudják, de a gigaminisztérium ötlete még a múlt évtized közepén született meg, amikor a Fidesz ellenzékben volt. A visszaemlékezések szerint Mikola István építgette a gondolatot, mely szerint egybe kellene terelni a humán erőforrással foglalkozó ágazatokat. Aztán 2010-ben lehetőség nyílt a koncepció megvalósítására, amikor Orbán újra választást nyert. Az eredeti tervek szerint Vízi E. Szilveszter került volna a minisztérium élére – akit szintén jó jelöltnek tartottak a konzervatív értelmiségi körökben – de a tudományos akadémia egykori elnöke az utolsó pillanatban visszalépett. Az első , akkor még nemzeti erőforrás miniszter Réthelyi Miklós lett.

Visszatérve Káslerre, ha egyesek szerint meg is haladja a képességeit egy gigatárca irányítása, a minisztériumból érkező hírek szerint erős kezű főnökként igyekszik bemutatkozni a stáb előtt. Állítólag kemény átadás-átvétel zajlik, szigorú követelmények mentén, Kásler könnyű szívvel dob vissza dokumentumokat további átdolgozásra.

Összességében azonban az róla a benyomás, hogy az egészségügy rendszerszintű elemzése nem a legerősebb oldala. Az ilyen típusú szakmai háttérbeszélgetéseken, szűkebb körben folytatott koncepcionális munkákban nem vett részt, amikor pedig mégis bekerült egy ilyen projektbe, nem volt feltűnő a hozzáadott érték az általa jegyzett tanulmányban. Ő egy ízig-vérig onkológus szakember, de nem Kásler fogja beazonosítani az ágazati problémákat és nem is tőle lehet várni a megoldási javaslatokat – állítják forrásaink. Sok múlik tehát a minisztert körülvevő stáb, az államtitkárság felkészültségén.

Az EMMI kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az új ciklusban kiemelten kezelt családügy végül nem kapott önálló tárcát. Pedig úgy tűnt, Novák Katalin vezetésével létrejöhet a saját minisztérium. Novák az előző ciklusban az EMMI államtitkára volt, és a párton belül is gyorsan ívelt felfelé a karrierje. Orbán mégsem adott neki bizalmat a kormányban, amit forrásaink a miniszterelnök közismert káderpolitikájával magyaráznak: nem engedi túl gyorsan felemelkedni az embereit, Nováknak is várnia kell egy kis időt, hogy előrébb léphessen.

Mindez azért érdekes, mert a szakmában meg vannak győződve arról, hogy Kásler nem fogja kitölteni a négy évet, 2020 környékén új miniszter érkezhet az EMMI élére. Ugyanezt hallottuk egyébként Pintér Sándor belülgyminiszterről is: a rendőrség, pontosabban az országos kapitányság, az ORFK középtávú stratégiája csak 2020-ig terjed, ami meglepte az érintetteket, viszont annak a jelét látják benne, hogy Pintér nem akar tovább miniszter lenni.

Tudomásunk szerint nagyjából egy évvel ezelőtt, tehát még bőven az áprilisi választásokat megelőzően felvetődött egy önálló Egészségügyi Minisztérium felállítása. Elsősorban a kormány kereszténydemokrata tagjai, Balog Zoltán miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lobbizott ezért. Készültek a tervek, keresték a megfelelő embert, de Orbán végül megálljt parancsolt. Balog távozása mögött ez állt, a miniszter elviselhetetlen tehernek érezte az egészségügyet a többi feladata mellett. Mivel Orbán nem engedett, nem volt kérdés, hogy Balog kikerül a kormányból. Kásler neve azután került elő, hogy eldőlt, az EMMI-t egyben tartják. Állítólag Orbán dobta be először a nevét, nem Balogék ajánlották a miniszterelnök figyelmébe. A szakma számára mindenesetre nem tűnt kézenfekvő választásnak Kásler.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.