2018. június 8. 09:22
mfor.hu

A Deutsche Bank szorult helyzetében az is felmerült, hogy összeolvad a Commerzbankkal. Ugyanakkor ez sem lenne problémamentes megoldás.

A Bloomberg hírügynökség forrásai szerint ismét terítékre került a Deutsche Bank és a Commerzbank esetleges összeolvadása. A DB elnöke a részvényesekkel és a német kormányzat tagjaival beszélgetett az elmúlt hónapokban ennek lehetőségéről. A befektetők jelezték, hogy jelentős hígulással járna a tranzakció a részvényesekre, sőt tőkebevonást is szükségessé tehetne, ezért nem támogatják, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében.

2016-ban már tárgyalt a két bank vezetése, és akkor egyetértettek abban, hogy előbb elvégzik a szükséges átalakításokat a saját cégeikben, és utána jöhet a közös működés tervezése. A Deutsche Bank helyzete azóta tovább romlott, csak idén 39 százalékot esett az értéke, jelenleg 19,9 milliárd eurót ér, de az év elejétől számítva a Commerzbank kapitalizációja is 24 százalékkal esett vissza 11,9 milliárd euróra. Az összeolvadás vélhetően zöld lámpát kapna a német kormánynál, hiszen ezzel egy erős nemzetközi német bank jönne létre. Az szinergiákkal járó átalakítások, leépítések, és megszorítások azonban sok bonyodalmat okoznának többek között a szakszervezetek ellenállása miatt, mivel a Commerzbank 15 százalékban állami tulajdonban áll.

A Deutsche Bankhoz kapcsolódó hír az is, hogy a pénzintézet eladhatja energiaipari portfólióját. A német pénzintézet 3 milliárd dollárt érő hitelportfóliótól válhat meg a hónap végéig, amely a bank teljes hitelállományának egyik kockázatos eleme, melynek hitelminősítése nem éri el a befektetésre ajánlott kategóriát. A Deutsche Bank teljes hitelállományának az energiaipari és szállítmányozási portfóliói a legkockázatosabbak, de ezek együttesen is kevesebb, mint 2 százalékát teszik ki a teljes állománynak. A bank névértéken válhat meg a hitelcsomagjától.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.