<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A miniszter szerint a társadalmi immunitás közelében vagyunk.

Bizonyos értelemben rendkívüli kormányinfót tartott ma Gulyás Gergely miniszter, a következőre ugyanis már az újságírók jelenlétében kerül sor. Ezzel a bejelentéssel kezdte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai, még az online térben tartott eseményt.

Visszatérhetnek az újságírók (MTI/Illyés Tibor)Visszatérhetnek az újságírók (MTI/Illyés Tibor)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a "legjobb hírként" közölte, hogy sikerült véglegesen letörni a járvány harmadik hullámát. Kiemelte, hogy az elvégzett tesztek között a fertőzöttek aránya 1 százalék körüli, így nemsokára a tavalyi nyarat idéző helyzet alakulhat ki járványfronton. (Az 1 százalékos arányt egyébként két nappal ezelőtt mutatta ki az operatív törzs, a tegnap végzett teszteknél már 10 százalék közelébe kúszott ez a mutató.)

Gulyás Gergely arra figyelmeztett, hogy az adatok alapján a járvány jelentette veszélynek jobban ki vannak téve az oltással nem rendelkezők. Mint mondta, aki átesett a fertőzésen, nyugodtan beoltathatja magát, van elég oltóanyag: aki ma regisztrál, három nap múlva bármelyik oltóanyagot megkaphatja az oltóhelyeken, a háziorvosánál pedig akár egy nap alatt.

Összességében a társadalmi immunitás közelében vagyunk - értékelte a legutóbbi adatokat. A védettek aránya akár 65-70 százalékos is lehet a lakosságon belül, közülük 5,3 millióan rendelkeznek oltással, további 500-600 ezer ember pedig látens módon eshetett át a fertőzésen. Ami a vakcinákat illeti, Gulyás szerint "csekélyek a hatékonysági különbségek", mindegyik megfelelő hatékonysággal bír (a sorból kiemelte a Szputnyik-V vakcinát, amely szerinte a legjobb mutatókkal bír e tekintetben). Ennek alátámasztására elmondta, hogy 3,6 millióan kaptak már második oltást, közülük 8193 ember betegedett meg utóbb (7153 személy hét napon túlian), és 524-en hunytak el (455-en hét napon túli betegségben). Vagyis a miniszter szerint ha mindenki be lett volna oltva az elmúlt fél évben, akkor összesen csak 900-an haltak volna meg. 

Még mindig sok a kérdés az utazási korlátozások körül. Az Európai Unió úgynevezett "green card" kártyájával kapcsolatos végrehajtási szabályok egy része még mindig nem ismert, de Gulyás azt el tudta mondani, hogy , az digitális, illetve papír alapon is rendelkezésre fog állni. A digitális formátum már június 15-től kezdődően, addigra a már letölthető magyar digitális védettségi igazolvány is tartalmazni fogja a releváns adatokat, mint az oltás típusa és az oltások ténye. A papír alapú uniós igazolvány július elsején lép hatályba, akkortól egységesebbé válnak az utazási szabályok.

A miniszter bejelentette továbbá, hogy a 6 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési programot 20 milliárd forinttal emelik meg a beérkezett, mintegy 22-23 milliárdos többletigény hatására. 3,8 milliárd forintot pedig a Magyar Falu Programon belül különítenek el mellékutak fejlesztésére. Mindezt a gazdasági újraindítás miatt nevezte szükségesnek, hogy mielőbb túl legyünk a koronavírus okozta nehézségeken.

Az utolsó, online feltett kérdések

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a IX. kerület és a főváros akcióját a Fudan Egyetem utcanévtábláinak átkereszteléséről "gyermekded, de legalább vicces" akciónak tartja. A gyermeknapon szerzett tapasztalatokból kiindulva a kormány rendeletmódosításra készül, hogy a 12-16 év közöttieket védettségi igazolvány nélkül is be lehessen engedni a zenés-táncos helyekre.

A nagy port kavart lakástörvénnyel (amellyel egy kormánypárti képviselő lehetővé tenné az önkormányzati bérlakások igen kedvezményes megvásárlását) kapcsolatban elmondta, hogy az esetleges módosítást a javaslat benyújtójának kell megfogalmaznia, de a kormánynak az alapállása az, hogy a tulajdont támogatni kell a bérlettel szemben. Nem értett egyet azon véleményekkel, amelyek indokolatlanul nagy kedvezmények miatt támadják a javaslatot, szerinte a határozatlan idejű bérleti jogviszonynak is van - nem csekély - piaci értéke.

A honvédség vezérkarában történt személycserékről azt mondta, hogy nincs szó rendkívüli váltásról, az eddigi parancsnok saját maga kérte a felmentését, a helyettese pedig a NATO brüsszeli központjából kapott állásajánlatot, amit elfogadott.

A Mátrai Erőmű tavalyi, több mint 40 milliárd forintos vesztesége is szóba került: ezt az eu-s kvótaszabályozás változásával magyarázta a miniszter, aminek a következménye, hogy az erőmű jelentős veszteséget termel. Azzal érvelt az erőmű állami visszavásárlása mellett (Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségéből), hogy a munkahelyek védelme mellett az áramellátás észak-magyarországi biztosítása is fontos szempont volt.

A debreceni, épülő oltóanyaggyár alapvetően magyar oltóanyagot fog gyártani, de mellette bérgyártást is fog végezni, ha igény van rá, akkor a keleti vakcinák mellett nyugatiakét is - hangzott továbbá el.

Az is elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan az ősz folyamán utazik Kínába hivatalos útra.

Folytatva a sort: a kormány fontolóra veszi, hogy idén is lehetővé tegye a diploma megszerzését a nyelvvizsgával nem rendelkezők részére.

Újra téma a nyugdíj gyerekvállaláshoz kötése (a gyerekszám alapján magasabb nyugdíjat biztosítanának az időseknek) - ilyen javaslatot azonban a kormány nem tárgyalt, és bár Gulyás személyes véleménye az, hogy a felvetés helyes, de a jelenlegi, felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben ez nem kivitelezhető, mert hatalmas lyukat ütne a költségvetésen.

Lapunk az alábbi kérdésekkel fordult a miniszterhez:

  • A Magyar Állam kész részt vállalni a Dunaferr működtetésének, pénzügyi helyzetének rendezésében, ahogy foglalkoztatási szempontokra hivatkozva részt vállalt a Mátrai Erőmű reorganizációjában?
  • Hogyan oszlik meg az oltások száma a vakcinatípusok között? A Szputnyikkal oltottak utazhatnak az EU tagországaiba a nyáron?
  • Mi a kormány terve a raktáron lévő mintegy 16 ezer lélegeztetőgéppel?
  • Mikor állhat rendelkezésre a paksi atomerőmű-bővítéshez szükséges összes engedély, mikor kezdődik a ténylegesen az új blokkok befogadására szolgáló létesítmények építése?
  • A külföldi állampolgárok, akik nem a foci Eb miatt jönnek Magyarországra, milyen okmány birtokában ülhetnek a vendéglátóhelyek belső tereibe?

Gulyás az első kérdésünkre nem válaszolt (nem kapta meg a kérdést a kormányszóvivőtől). A másodikra elmondta, hogy július elsejével minden, az Európai Gyógyszerügynökség által befogadott oltást el kell fogadni az Európai Unió országaiban, minden más vakcinát (ide tartozik a Szputnyik is) pedig el lehet. A miniszter megismételte, hogy a magyar kormány eddig 12 állammal kötött kétoldalú megállapodást (ám közülük csak Csehország, Szlovénia és Horvátország tagja az EU-nak, illetve Románia zöld zónába sorolja Magyarországot), de abban bíznak, hogy nyáron teljes körűen lehet majd utazni. Ezt csak az gátolhatja meg, ha adott országban romlik a járványhelyzet.

A 16 ezer raktáron porosodó lélegeztetőgépre stratégiai tartalékként tekintenek, az lenne a legjobb Gulyás Gergely szerint, ha soha nem kellene használni azokat.

A paksi erőműre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, hogy már több mint 500 engedély van meg, és az Országos Atomenergia Hivataltól várt legfontosabb engedély idén ősszel születhet meg. Süli János, a beruházásért felelős miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy 2029-ben, legkésőbb 2030-as véghatáridővel készülhet el a projekt. 

A külföldiek itthoni szabad mozgásáról pedig azt mondta, hogy amelyik országgal van kétoldalú megállapodásunk, azok állampolgárai akadály nélkül látogathatják az intézményeket, vendéglátóhelyek belső tereit. Gulyás elismerte, hogy voltak nehézségek az okmányok ellenőrzése során, például amikor bahreini állampolgárok igazolását kellett értelmezni. Ugyanakkor arra nem tért ki a miniszter, hogy mi a helyzet azokkal az országgokkal, amelyekkel nem kötöttünk ilyen megállapodást, például mi az eljárásrend a német vendégek esetében. Őket a hatályos szabályok szerint nem lehet vendégül látni a belső terekben - hacsak nem rendelkeznek a foci Eb-re szóló jegyekkel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.