Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Előbb nyilatkozni kell a kincstárban, hogy mentesüljünk a pénzügyi tranzakciós illeték megfizetése alól.

A sajtóban körbement a hír, hogy januártól nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni a Magyar Államkincstár ügyfeleinek, amikor a kincstárban vezetett számla és a bankszámla között indít átutalást. Csakhogy arról nem nagyon esett eddig szó, hogy ennek érdekében egy nyilatkozatot kell kitölteniük az ügyfeleknek, máskülönben megmarad a fizetési kötelezettség.

A Magyar Államkincstár bejárataA Magyar Államkincstár bejárata

A hatályos szabályozás értelmében összeghatártól függetlenül mentesül a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alól a természetes személyek kincstárnál vezetett, állampapír forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett, saját névre szóló fizetési számlája között lebonyolított átutalás. (Más esetekben a 20 ezer forint alatti műveletek mentesülnek a 0,3 százalékos, de maximum 6000 forintos illetékfizetés alól.)

Ez jól hangzik, de csak akkor érvényesítheti a kincstár ügyfele a mentességet, ha előbb kitölt egy nyilatkozatot. Ezt a kincstában személyesen is megteheti, illetve az elektronikus felületeken - webkincstár, mobilkincstár - is elvégezhető a művelet. A webkincstár felületén a beállítások menüpont alatt a bankszámlaszámok menüpontot kell kiválasztani. Ha még nem adtunk meg számlaszámot, akkor az "új számlaszámra" kell kattintani, ha már megadtunk, akkor a "módosítás" parancsra. Az erre felugró ablakban kell kitölteni a mezőket - ha szükség van rá-, de a nyilatkozat akkor lesz érvényes, ha kipipáljuk az adatok alatti nyilatkozatot, mely szerint a számla tulajdonosa kijelenti, hogy "a fenti bankszámlaszám tulajdonosa megegyezik a jelen értékpapír nyilvántartási-számla tulajdonosával".

 

Amint arra a privatbankar.hu korábban felhívta a figyelmet, a természetes személyeknek az állampapírral kapcsolatos készpénzfelvét esetén továbbra is meg kell fizetniük a fizetési művelet után az illetéket.

A kincstár már több alkalommal is küldött tájékoztatót az illeték szabályozásáról az ügyfeleknek, amely egyrészt törvényi kötelezettsége, másrészt viszont arra is utalhat, hogy egyelőre nem nagyon reagálnak a számlatulajdonosok a nyilatkozattételről szóló felhívásokra. Tudomásunk szerint azonban ezzel kapcsolatos panasszal egyelőre nem keresték meg a kincstár ügyfélszolgálatát, tehát eddig nem okozott fennakadást a nyilatkozattételi kötelezettség a számlaforgalomban.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.