2020. március 16. 21:42
mfor.hu

Soha nem veszített még ennyi pontot egyetlen kereskedési napon a legismertebb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. A 3000 pontos mínusz százalékos értékben is nagyon durva volt, 1987 óta nem szakadt így a mutató.

A koronavírus terjedése és az olajpiac újabb összeomlása úgy tűnik, hogy sok volt a befektetőknek. Az amerikai tőzsdeindexek így hétfőn ismét rekordmértékben zuhantak. Az egyik legismertebb mutató, a Dow Jones 3000 ponttal 20118 pontra esett. Ez az elmúlt napok nem éppen visszafogott kereskedését is túlszárnyalta, és történetének legnagyobb pontértékben mért veszteségét szenvedte el. A csökkenés mértéke döbbenetes volt, és mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk, hogy korábban elképzelhetetlen mértékű. Ezt az is érzékelteti talán, hogy egyes szarkasztikus kommentárok a mai eséshez annyit fűztek hozzá, hogy még 7 ilyen kereskedési nap, és mínuszba megy a Dow Jones (erre természetesen nincs valójában lehetőség). Ilyen alacsony egyébként utoljára 2017 januárjában volt az indikátor.

A 13 százalékos zuhanás a százalékos (negatív) rangsorban is előkelő helyre került. A történetének legnagyobb 1987-es bukása mellett az 1929-es válság idején zuhant ennél nagyobb mértékben a piac.

Elképedt kereskedők nézik a zuhanó árfolyamokat a New York-i Értéktőzsdén. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane Elképedt kereskedők nézik a zuhanó árfolyamokat a New York-i Értéktőzsdén. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

 

A többi fontos mutató is meglehetősen gyalázatosan szerepelt, a technológiai piac, a Nasdaq mutatója például rekordmértékben esett, ami azért figyelemre méltó mert a dotkom lufi kidurranását követően az is látványos összeomlást produkált.

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi az, ami megállíthatja az esést, mert az amerikai jegybank, a Fed eddigi, így a vasárnap éjszakai lépése sem segítettek a piacnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.